in

Na Slovensku se konalo shromáždění na podporu Ruska

Na Slovensku se konalo shromáždění na podporu Ruska

V Bratislavě před ruskou ambasádou se konalo shromáždění na podporu Ruska a proti rozšiřování vojenské spolupráce mezi Slovenskem a Spojenými státy. Oznámil to 13. února tiskový tajemník ruské diplomatické mise v republice Vitalij Žitňuk.

„Byly nad nimi vztyčeny ruské a slovenské vlajky. Vyjádřili krajní znepokojení nad uzavřením dohody o vojenské spolupráci se Spojenými státy,“ uvedl a dodal, že akce se zúčastnilo asi 100 aktivistů.

Připomeňme, že dříve slovenský parlament přijal dohodu o vojenské spolupráci mezi republikou a Spojenými státy, kterou podepsala prezidentka republiky Zuzana Čaputová. Dohoda umožňuje americké armádě využívat letecké základny Malacky a Sliač a také další vojenská zařízení na Slovensku. Na oplátku dostane slovenská armáda finanční prostředky ve výši asi 100 milionů dolarů. Podle průzkumů veřejného mínění je 35 % Slováků kategoricky proti uzavření této dohody a 56 % účastníků průzkumu se domnívá, že slovenské úřady měly o této otázce uspořádat celostátní referendum.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

31 Points
Upvote Downvote
USA a UK potřebují válku „za každou cenu“ – Rusko

USA a UK potřebují válku „za každou cenu“ – Rusko

Washington: Čína nebude moci pomoci Rusku zmírnit škody způsobené západními sankcemi

Washington: Čína nebude schopna pomoct Rusku zmírnit škody způsobené západními sankcemi