in

Rusko pohrozilo vojenskou akcí, pokud nebudou splněny jeho požadavky

Rusko vyjádřilo připravenost podniknout vojenskou akci proti Kyjevu, pokud nebudou splněny jeho požadavky. Uvedla to podle agentury TASS stálá zástupkyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Rusko pohrozilo vojenskou akcí, pokud nebudou splněny jeho požadavky

Zdůraznila, že pokud Rusko skutečně napadne území Ukrajiny, pak „následky budou hrozné“.

Thomasová-Greenfieldová zdůraznila, že Spojené státy si nepřejí zahájení ozbrojeného střetu o Ukrajinu, ale jsou připraveny dát rozhodnou odpověď, pokud se situace vyhrotí.

Rusko podle ní vyslalo do Běloruska asi 5000 vojáků, systémy protivzdušné obrany, speciální jednotky a balistické rakety krátkého doletu.

Stálý představitel Ruska v OSN Vasilij Něbenzja zase označil obvinění z blížící se ruské agrese proti Ukrajině za fantazii. Rusko podle něj nevylučuje provokace od Ukrajiny.

Rada bezpečnosti OSN včera odhlasovala uspořádání zasedání k situaci kolem Ukrajiny. Agendu navrženou Spojenými státy podpořilo 10 členů Rady bezpečnosti: Spojené státy, Velká Británie, Norsko, Spojené arabské emiráty, Albánie, Brazílie, Ghana, Francie, Irsko a Mexiko. Proti byly dva státy: Rusko a Čína.

Připomeňme, že v listopadu až prosinci loňského roku světová média šířila údaje o koncentraci ruské vojenské techniky v regionech sousedících s Ukrajinou a o údajně hrozící ruské invazi na Ukrajinu a také o sankcích, které by měly následovat.

Kreml uvedl, že taková obvinění nemají opodstatnění a Rusko se nechystá útočit na jiné státy.

Zvýšená pozornost ruských i světových médií k tématu Rusko-NATO navíc souvisí nejen se situací kolem Ukrajiny, ale také s návrhy dohod s NATO a Spojenými státy o bezpečnostních zárukách, které v prosinci 2021 zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí. Zabývaly se zejména právními zárukami vylučujícími expanzi aliance na východ.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Slovensko se rozhodlo podepsat vojenskou dohodu s USA

Slovensko se rozhodlo podepsat vojenskou dohodu s USA

Šéf vlády Petr Fiala řekl, že plně podporuje Ukrajinu

Šéf vlády Petr Fiala řekl, že plně podporuje Ukrajinu