in

Biden zakazuje dovoz ruské ropy a plynu do USA

Joe Biden oznámil, že USA zakážou veškerý dovoz ruské ropy, čímž potrestá ruskou ekonomiku jako odvetu za invazi na Ukrajinu, ale připustil, že to přinese Američanům náklady, zejména u benzínové pumpy.

Biden zakazuje dovoz ruské ropy a plynu do USA

Akce následuje po prosbách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k západním představitelům, aby zastavili dovoz, což bylo do očí bijící opomenutí v masivních sankcích uvalených na Rusko.

Vývoz energie udržoval stálý tok hotovosti do Ruska i přes jinak přísná omezení jeho finančního sektoru.

„Nebudeme se podílet na dotování Putinovy ​​války,“ řekl Biden a nazval novou akci „mocným úderem“ proti schopnosti Moskvy financovat ofenzívu.

Varoval, že Američané budou svědky rostoucích cen, a řekl: “Ochrana svobody bude něco stát.”

Americký prezident řekl, že USA jednají v úzké spolupráci s evropskými spojenci, kteří jsou více závislí na ruských dodávkách energie.

Evropská unie se tento týden zaváže, že co nejdříve přestane spoléhat na Rusko, pokud jde o energetické potřeby, ale zaplnění prázdného místa bez ochromování ekonomik EU bude pravděpodobně nějakou dobu trvat.

Na rozdíl od USA, které jsou významným producentem ropy a plynu, Evropa spoléhá na dovoz 90 % svého plynu a 97 % svých ropných produktů. Rusko dodává do Evropy 40 % plynu a čtvrtinu ropy. USA nedováží ruský zemní plyn.

Americká inflace je na 40letém maximu, z velké části poháněna cenami pohonných hmot, a to by mohlo poškodit pana Bidena mířícího do listopadových střednědobých voleb.

Ceny už týdny rostou kvůli konfliktu a v očekávání případných sankcí na ruský energetický sektor. Průměrná cena za galon benzínu v USA v úterý podle autoklubu AAA dosáhla rekordních 4,17 dolaru (3,18 liber).

Ještě před americkým zákazem se mnoho západních energetických společností včetně ExxonMobil a BP rozhodlo přerušit vztahy s Ruskem a omezit dovoz. Shell, který tento víkend zakoupil dodávku ruské ropy, se v úterý kvůli mezinárodní kritice za tento krok omluvil a zavázal se zastavit další nákupy ruských energetických dodávek.

Předběžná data amerického ministerstva energetiky ukazují, že dovoz ruské ropy klesl v posledním únorovém týdnu na nulu.

V roce 2021 USA dovezly z Ruska zhruba 245 milionů barelů ropy a ropných produktů.

Lídři 27 zemí EU se od čtvrtka sejdou poblíž Paříže na dvoudenním summitu a budou pracovat na způsobech, jak snížit svou závislost na Moskvě, pokud jde o fosilní paliva.

“Dohodli jsme se, že postupně ukončíme naši závislost na dovozu ruského plynu, ropy a uhlí,” stojí v návrhu prohlášení summitu.

Evropská komise již má návrhy, jak toho dosáhnout, včetně diverzifikace dodávek zemního plynu a urychlení rozvoje obnovitelné energie.

Výkonná složka EU uvedla, že její opatření „mohou do konce roku snížit poptávku EU po ruském plynu o dvě třetiny“.

“Musíme se stát nezávislými na ruské ropě, uhlí a plynu,” uvedla v prohlášení předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. “Prostě se nemůžeme spoléhat na dodavatele, který nás výslovně ohrožuje.”

EU dováží 90 % zemního plynu používaného k výrobě elektřiny, vytápění domácností a dodavatelskému průmyslu, přičemž Rusko dodává téměř 40 % plynu EU a čtvrtinu ropy.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Německo a Nizozemsko se vyslovily proti statusu Ukrajiny jako kandidáta na členství v EU

Německo a Nizozemsko se vyslovily proti statusu Ukrajiny jako kandidáta na členství v EU

Zelenskyj při projevu žádá Velkou Británii, aby uznala Rusko jako „teroristický stát“

Zelenskyj žádá Velkou Británii, aby uznala Rusko jako „teroristický stát“