in

Brazílie zakázala své armádě cestovat na Ukrajinu

Brazílie zakázala své armádě cestovat na Ukrajinu

Účast brazilské armády v Mezinárodní legii územní obrany ozbrojených sil Ukrajiny je porušením Charty vojenské služby Jihoamerické republiky. Agentuře TASS to oznámilo brazilské ministerstvo obrany.

„Osobní a dobrovolná účast Brazilců v zahraničním [vojenském] kontingentu bez odpovídajícího rozkazu od velení ozbrojených sil je zakázána aktivním vojákům, záložníkům, kteří dostávají plat, a armádě ve výslužbě, protože jako členové Brazilské ozbrojené síly jsou v jakékoli situaci podřízeny brazilským vojenským orgánům,“ uvedl tiskový servis ministerstva obrany.

Den předtím se v místním tisku objevily publikace o vstupu několika bývalých brazilských vojáků do Mezinárodní legie teritoriální obrany ozbrojených sil Ukrajiny. Informaci o tom, že jeden z nich sloužil v letech 2013-2014 u motorizované pěchoty a druhý u logistické jednotky, potvrzuje velení pozemních sil.

Na fotografii, kterou měla média k dispozici, používá jeden z Brazilců vojenské znaky vydané těm, kteří absolvovali kurz přežití v drsných klimatických podmínkách. Nesprávné použití insignií a emblémů ozbrojených sil je rovněž v rozporu s chartou a v některých případech může být považováno za válečný zločin, poznamenal resort s tím, že „případem se zabývá právní služba ministerstva“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil koncem února vytvoření zahraniční legie územní obrany v zemi. Rozhodl se také zavést bezvízový režim pro cizince přijíždějící do země za účelem účasti ve vojenských akcích na straně Kyjeva.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Putin pověřil vládu, aby vypracovala seznam zemí, kde bude ruské zboží zakázáno

Putin pověřil vládu, aby vypracovala seznam zemí, kde bude ruské zboží zakázáno

Fiala řekl, že země pocítí negativní důsledky situace na Ukrajině

Fiala řekl, že země pocítí negativní důsledky situace na Ukrajině