in

Britové nabízející ubytování Ukrajincům dostanou 350 liber měsíčně

Britové nabízející ubytování Ukrajincům dostanou 350 liber měsíčně

Britové, kteří nabízejí domovy ukrajinským uprchlíkům novou humanitární cestou, dostanou „děkovnou“ platbu ve výši 350 liber měsíčně, oznámila britské vláda.

Program ‘Homes for Ukraine’, který bude spuštěn tento týden, umožní jednotlivcům, charitativním organizacím, komunitním skupinám a podnikům přivést lidi prchající před válkou do bezpečí – i když nemají žádné vazby na Spojené království.

Sponzoři mohou navrhnout jmenovaného ukrajinského jednotlivce nebo rodinu, aby s nimi zůstali v jejich domě, nebo jim mohou nabídnout samostatnou nemovitost, kterou mohou využívat bez pronájmu.

Program přichází v době, kdy vláda čelila kritice kvůli rychlosti a rozsahu svého úsilí přivést prchající Ukrajince do Spojeného království. Spojené království zatím přijalo méně než 1000 uprchlíků z Ukrajiny.

Lidé sponzorující uprchlíky novou neomezenou cestou, se budou muset zavázat k programu po dobu minimálně šesti měsíců, ale doporučuje se jim, aby nabídku drželi tak dlouho, jak jen budou moci.

Ti, kteří nabízejí ubytování, budou prověřeni a ukrajinští žadatelé podstoupí bezpečnostní kontroly.

Jako „děkovné“ obdrží sponzoři platby ve výši 350 liber (10 506 korun) měsíčně . V pondělí bude spuštěna webová stránka shromažďující vyjádření zájmu.

Vláda uvedla, že se také snaží umožnit komunitám, dobrovolnickému sektoru a charitativním a náboženským organizacím sponzorovat skupiny Ukrajinců.

Michael Gove, ministr pro vyrovnávání, bydlení a komunity, řekl, že Spojené království „stojí za Ukrajinou v její nejtemnější chvíli“ a vyzval lidi, aby se „připojili k národnímu úsilí“ na pomoc uprchlíkům.

Labouristé ale varovali, že „příliš mnoho otázek zůstává nezodpovězených“ ohledně nového schématu.

Stínová ministryně Lisa Nandyová uvedla, že není jasné, jaká podpora bude nabídnuta ohroženým dětem a starším lidem, zda bude poskytnuta opatření pro děti bez doprovodu a jaká pomoc půjde místní vládě, sponzorským organizacím a poskytovatelům ubytování.

Řekla, že pokud by Britové museli mít rodinné vazby na ukrajinskou rodinu, aby je mohli sponzorovat, bylo by to „vážné omezení“.

„Pandemie ukázala, že krizi se dokážeme postavit čelem,“ dodala.

“Jsme připraveni to udělat znovu.” Doposud se ministři chovali tak, že jsou běžné časy, ale ty jsou mimořádné a my potřebujeme mimořádná opatření.

Ministr Gove řekl: „Krize na Ukrajině vyslala šokové vlny do celého světa, protože statisíce nevinných lidí byly nuceny opustit své domovy a zanechat vše, co znají a milují.

„Velká Británie stojí za Ukrajinou v její nejtemnější hodině a britská veřejnost chápe, že je potřeba dostat co nejvíce lidí do bezpečí co nejrychleji.

„Vyzývám lidi v celé zemi, aby se připojili k národnímu úsilí a nabídli podporu našim ukrajinským přátelům. Společně můžeme poskytnout bezpečný domov těm, kteří ho tak zoufale potřebují.“

Ukrajinci, kteří mají sponzory, mohou zůstat ve Spojeném království po dobu 3 let s nárokem na práci a přístup k veřejným službám.

Mezitím Nicola Sturgeonová (skotská politička) a Mark Drakeford (welšský politik) uvedli, že Skotsko i Wales jsou ochotny stát se „supersponzory“ ukrajinských uprchlíků.

V dopise ministru Goveovi také znovu vyzvali vládu, aby upustila od všech vízových požadavků pro ukrajinské státní příslušníky, kteří se snaží dostat do Spojeného království.

Vlády Skotska a Walesu uvedly, že supersponzoring umožní Ukrajincům získat povolení pro rychlý vstup do každé země a dočasně se ubytovat, zatímco ony budou spolupracovat s místními partnery na zajištění dlouhodobého ubytování, ochrany a přístupu ke službám.

Ministr školství Nadhim Zahawi v sobotu oznámil, že online lekce budou zpřístupněny 100 tisícům žáků-uprchlíků při přechodu do „života a bezpečí“ ve Spojeném království.

Začátkem týdne řekl pro ‘BBC’s Question Time’: „To, co nyní vidíte, je nárůst naší schopnosti přijmout více Ukrajinců.

“Mohu vám říci, že na mém vlastním oddělení školství mám tým, který již připravuje plány na kapacitu 100 tisíc dětí, které přijmeme do našich škol.”

Zdroj

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Do Česka může přijít více než 400 000 ukrajinských uprchlíků - Rakušan

Do Česka může přijít více než 400 tisíc ukrajinských uprchlíků – Rakušan

Devět mrtvích, když Rusové zaútočili na vojenskou základnu blízko polských hranic

Devět mrtvích, když Rusové zaútočili na vojenskou základnu blízko polských hranic