in

České úřady oznámily plány na zvýšení vojenského rozpočtu o „miliardy korun“

České úřady oznámily plány na zvýšení vojenského rozpočtu o „miliardy korun“

V souvislosti s válkou na Ukrajině oznámila česká vláda plány na výrazné navýšení rozpočtu ministerstva obrany. Podle Českého rozhlasu s odvoláním na místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Bartoška se tak stane již letos.

Výrazné navýšení vojenských výdajů schvalují i ​​ministr financí Zbyněk Stanjura a ministryně obrany ČR Jana Černochová. Podle Bartoška se bavíme o „miliardách korun“, které půjdou na nové zbraně, střelivo a náhradní díly pro vojenskou techniku. Odpovídající změny státního rozpočtu, upřesnil, budou zavedeny v první polovině letošního roku.

Zbyněk Stanjura svého kolegu podpořil s tím, že navýšení výdajů na obranu je vyřešené. Šéfka českého ministerstva obrany Jana Černochová zase upřesnila, že rozpočet bude navýšen, až členové vlády vypracují konkrétní návrhy.

Již dříve bylo oznámeno, že EU plánuje zvýšit výdaje na obranu. Brusel chce podle návrhu deklarace pro summit EU dosáhnout větší nezávislosti na USA v otázkách bezpečnosti. V období do roku 2027 bude na tento účel vyčleněno více než 13 miliard eur, tedy 1,2 % z celého rozpočtu unie.

Vůdce evropské diplomacie Josep Borrell také vyzval EU, aby vytvořila vlastní síly rychlé reakce o síle 5000 vojáků, aby se snížila závislost na státech. NATO se však obává, že takové opatření povede k „rozkolu“ v Evropě.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-2 Points
Upvote Downvote
Fiala slíbil Zelenskému pokračovat v dodávkách vojenské pomoci

Fiala slíbil Zelenskému pokračovat v dodávkách vojenské pomoci

Elon Musk vyzval Putina na souboj

Elon Musk vyzval Vladimira Putina na souboj