in

Do Česka může přijít více než 400 tisíc ukrajinských uprchlíků – Rakušan

Do Česka by mohlo přijít více než 400 tisíc ukrajinských uprchlíků. Dne 10. března to podle portálu Českých novin uvedl šéf Ministerstva vnitra ČR Vít Rakušan.

Do Česka může přijít více než 400 000 ukrajinských uprchlíků - Rakušan

Podle Rakušana současné odhady hovoří o 400 000–450 000 lidech. “Strop ale nikdo neřekne, nevíme, jak se bude ukrajinská krize vyvíjet a kolik lidí do Česka přijde,” řekl Rakušan.

Praha kvůli vyčerpání míst pro ubytování ukrajinských uprchlíků začne připravovat nouzové ubytování v tělocvičnách. Například Jihomoravský kraj končí s ubytováním uprchlíků v hotelích a začíná je přesouvat do tělocvičen a provizorních lůžek v pečovatelském centru v Brně. Stát dává krajům 180 korun na osobu na den a kraje nemají peníze na zaplacení ubytování uprchlíků v hotelech, uvedl zdroj.

Nutno podotknout, že dříve se objevovalo, že obyvatelé ČR nehodlají umisťovat uprchlíky z Ukrajiny do rodin, dokládají to výsledky průzkumu Evropských národních panelů, podle kterých necelých 30% respondentů jsou k takovému kroku připraveni.

Odborník na psychologii epidemií a katastrof Jan Vevera řekl, že po idylické etapě ve vztahu k problémům Ukrajiny nevyhnutelně přijde etapa zklamání, kdy zájem médií a politiků k tématu ubude a ve společnosti vznikne pocit zklamání.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-3 Points
Upvote Downvote
Zelenskyj tvrdí, že ruské síly unesly starostu Melitopolu

Zelenskyj tvrdí, že ruské síly unesly starostu Melitopolu

Britové nabízející ubytování Ukrajincům dostanou 350 liber měsíčně

Britové nabízející ubytování Ukrajincům dostanou 350 liber měsíčně