in

Fiala řekl, že země pocítí negativní důsledky situace na Ukrajině

Česká republika pocítí negativní důsledky ruské vojenské operace na Ukrajině měsíce, možná roky. Uvedl to v neděli předseda vlády Petr Fiala v pořadu CNN Prima NEWS.

Fiala řekl, že země pocítí negativní důsledky situace na Ukrajině

“Česká republika bude čelit negativním důsledkům války na Ukrajině v následujících měsících, možná letech,” řekl Fiala. Zároveň zdůraznil, že žádné ohrožení života obyvatel republiky nehrozí. Přesto v zemi na pozadí situace na Ukrajině dochází k nárůstu cen motorových paliv, jiných druhů energií, dalšího zboží a služeb. Navíc se zvyšuje proud uprchlíků prchajících před vojenským konfliktem.

Česká republika, jak řekl politik, podporuje Ukrajinu a bude jí i nadále pomáhat. Praha je pro zpřísnění protiruských sankcí, uvítala by sice dosažení diplomatického řešení konfliktu, ale šance na to vzhledem k postoji ruského vedení jsou podle premiéra minimální. Fiala se také vyslovil pro to, aby země EU co nejdříve překonaly energetickou závislost na Ruské federaci.

Předseda vlády zdůraznil, že republika má zásoby ropy na 90 dní, a vyzval obyvatele země, aby nepřipouštěli paniku, což vyvolalo uspěchanou poptávku po motorových palivech. Úřady kontrolují ceny benzinu a motorové nafty na čerpacích stanicích a zastavují pokusy bezohledných prodejců vydělat na složité situaci.

Fiala uvedl, že v současnosti je v Česku více než 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Ti z nich, kteří ze zdravotních důvodů nemohou pracovat, podle něj dostanou měsíční dávky ve výši 5000 korun. Připomněl také, že Praha požádala o pomoc Evropskou unii, aby uprchlíkům poskytla vše, co potřebují.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-19 Points
Upvote Downvote
Brazílie zakázala své armádě cestovat na Ukrajinu

Brazílie zakázala své armádě cestovat na Ukrajinu

Fiala slíbil Zelenskému pokračovat v dodávkách vojenské pomoci

Fiala slíbil Zelenskému pokračovat v dodávkách vojenské pomoci