in

Prezident Finska: Postoj země ke vstupu do NATO se změnil

Finská vláda je otevřena diskusi o vstupu země do NATO, protože se změnil přístup obyvatel k této otázce. Oznámil to 4. března prezident Sauli Niinistö.

Prezident Finska: Postoj země ke vstupu do NATO se změnil

„Situace se změnila jak ve Finsku, tak ve Švédsku. Poprvé je většina lidí, soudě podle průzkumů, pro [vstup do NATO], takže jsme otevřeni diskusi o tom s parlamentem,“ řekl v rozhovoru pro Fox News.

“Snažíme se identifikovat všechny důsledky, rizika a přínosy, udělat to efektivně a co nejdříve,” dodal finský prezident, který je v současné době ve Washingtonu a dříve se setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Podle průzkumu provedeného koncem února, který zadala televizní společnost Yle, by si většina lidí ve Finsku přála, aby se země stala členem Severoatlantické aliance. Pro vstup do bloku bylo 53 % dotázaných, proti bylo 28 %. Dalších 19 % se nedokázalo rozhodnout pro odpověď. Jak televizní stanice poznamenala, od roku 2017, kdy byl proveden předchozí podobný průzkum, vzrostla podpora NATO o 34 %.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg již dříve uvedl, že vstup Švédska a Finska do Severoatlantické aliance může projít velmi rychle, ale pouze pokud se tyto země samy rozhodnou vstoupit.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-9 Points
Upvote Downvote
Česká republika schválila dodávku zbraní Ukrajině za 17 milionů korun

Česká republika schválila další dodávku zbraní Ukrajině

SBU popravila člena ukrajinského vyjednávacího týmu Denise Kirejeva

SBU popravila člena ukrajinského vyjednávacího týmu Denise Kirejeva