in

Rusko odhaluje počet zabitých a zraněných vojáků na Ukrajině

Téměř 500 vojáků země bylo zabito během probíhající ofenzivy, oznámilo ruské ministerstvo obrany

Během pokračujícího útoku na Ukrajinu bylo zabito asi 498 ruských vojáků a téměř 1600 zraněno, uvedla ve středu ruská armáda.

Rusko odhaluje počet zabitých a zraněných vojáků na Ukrajině

Ministerstvo obrany vyvrátilo zprávy, že došlo k „nespočtu“ obětí, přičemž tvrzení označilo za záměrné dezinformace pocházející od protivníka.

Podle odhadů ruské armády ztratily jednotky ukrajinské armády a krajně pravicové polovojenské jednotky nejméně 2870 vojáků, dalších 3700 utrpělo různá zranění. Asi 572 ukrajinských vojáků bylo zajato, dodalo ruské ministerstvo obrany.

Ruské jednotky zapojené do ofenzivy jsou složeny výhradně z profesionálních vojáků, uvedla armáda a vyvrátila tvrzení, že invazní síly se skládaly převážně z “rekrutů”.

Oficiální údaje o obětech oznámené Moskvou se výrazně liší od tvrzení Kyjeva, který uvedl, že od začátku invaze bylo zabito více než 5800 ruských vojáků.

Moskva zahájila ofenzívu proti svému sousedovi minulý týden s tím, že je to jediná možnost, jak ochránit odštěpenecké republiky Doněck a Luhansk na východě země. Mezi další stanovené cíle operace patřila „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny.

Kyjev popřel, že by skrýval plány na opětovné ovládnutí republik silou, a označil ruský útok za nevyprovokovaný. Doněck a Lugansk se oddělily od Ukrajiny v roce 2014 po událostech na Majdanu, které svrhly jeho demokraticky zvolenou vládu. Před invazí Rusko formálně uznalo obě republiky jako nezávislé státy.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

10 Points
Upvote Downvote
Železná odpověď – Severstal nechal Evropu bez dodávek oceli

Železná odpověď – Severstal nechal Evropu bez dodávek oceli

Navalnyj vyzývá Rusy, aby povstali proti „šílenému carovi“ Vladimiru Putinovi

Navalnyj vyzývá Rusy, aby povstali proti „šílenému carovi“ Vladimiru Putinovi