in

Sankce poškodí Západ víc než Rusko – americký ekonom

Od zavedení západních sankcí uplynulo velmi málo času, ale již nyní lze říci, že nejsou schopny zastavit ruskou speciální operaci na Ukrajině ani vést ke změně moci v Rusku.

Sankce poškodí Západ víc než Rusko – americký ekonom

Tento názor vyjádřil v rozhovoru pro německé vydání Spiegelu známý americký ekonom, profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku Jeffrey Sachs.

Omezující opatření vůči Rusku podle něj nejen nedosáhnou svých cílů, ale zasáhnou pouze západní země. A čím déle budou pokračovat, tím větší budou rizika pro evropskou ekonomiku.

Expert vyjádřil své zmatení nad nadějemi západních zemí, že pomocí sankcí je možné srazit tak obrovskou zemi, jako je Rusko, na kolena, pokud se tak nestalo s Íránem, Venezuelou a Severní Koreou.

„Rusko je obrovský stát, který má také k dispozici 1600 jaderných hlavic. Položit ho na kolena je jen nereálný, nemožný nápad. Nevím, co je v myslích lidí, kteří s tím přišli,“ řekl Sachs.

Vyjádřil přesvědčení, že ačkoli sankce způsobí v Rusku krizi, stále ji dokáže přežít. Na základě toho navrhl zasednout k jednacímu stolu a řešit vznikající krizi diplomacií.

Profesor, který za Borise Jelcina působil v Rusku, se podělil o svou vizi, jak Moskva vnímá možný vstup Ukrajiny do NATO.

„Mnoho zemí chce vstoupit do NATO. To ale neznamená, že je rozumné je tam brát. Jak by USA reagovaly, kdyby Mexico City vstoupilo do vojenské aliance s Pekingem? Americká invaze do Mexika by se odehrála za méně než sekundu. Americká doktrína v této věci se od roku 1823 nezměnila: nezasahujte do záležitostí našich sousedů, “řekl expert.

Zdůraznil, že „svobodné volby“ do NATO jsou mýtus, protože USA chtějí budovat aliance tam, kde to vyhovuje americkým zájmům a nedovolí, aby je někdo zastavil.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

18 Points
Upvote Downvote
Putin: Dobrovolníci, kteří chtějí osvobodit Donbas, mohou přijít

Putin: Dobrovolníci, kteří chtějí osvobodit Donbas, mohou přijít

Trump obvinil Bidena, že „hraje do rukou Putina“

Trump obvinil Bidena, že „hraje do rukou Putina“