in

Tony Blair: Myslel jsem, že invaze do Iráku je správná věc

Bývalý britský premiér Tony Blair připustil, že se „možná mýlil“ ohledně rozhodnutí invaze do Iráku a Afghánistánu, ale trval na tom, že si myslel, že to je „správná věc“.

Tony Blair: Myslel jsem, že invaze do Iráku je správná věc

Sir Tony Blair v rozhovoru s arcibiskupem z Canterbury Justinem Welbym obhajoval své rozhodnutí zasáhnout na Blízkém východě po boku bývalého amerického prezidenta George W. Bushe.

“Lidé o Iráku nebo Afghánistánu často říkají, že jsem se rozhodl špatně, ale musíte udělat to, co považujete za správné,” řekl 68letý Blair.

„Jestli máš pravdu nebo ne, to je jiná věc. V těchto opravdu velkých rozhodnutích nevíte, jaké jsou všechny jednotlivé prvky, a nakonec se musíte řídit svým vlastním instinktem.”

V programu ‘The Archbishop Interviews’ na BBC Radio 4 řekl, že ačkoli jeho rozhodnutí „možná bylo špatné“, „musel udělat to, co tehdy považoval za správnou věc“.

Sir Tony Blair byl jmenován Rytířským společníkem Nejvznešenějšího podvazkového řádu, nejstaršího a nejvyššího britského rytířského řádu, na novoročním seznamu vyznamenání.

Petice Change.org, která ho měla zbavit rytířského stavu, však shromáždila více než milion podpisů.

V petici se píše: „Tony Blair způsobil nenapravitelné škody jak ústavě Spojeného království, tak samotné struktuře národní společnosti.

„Byl osobně odpovědný za způsobení smrti bezpočtu nevinných civilních životů a vojáků v různých konfliktech. Už jen kvůli tomu by se měl zodpovídat za válečné zločiny.

“Tony Blair je osoba, která si nejméně zaslouží všechna veřejná vyznamenání, zvláště ty, které uděluje Její Veličenstvo královna.”

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Zelenskyj napadl NATO za to, že dalo „zelenou“ ruskému bombardování

Zelenskyj napadl NATO za to, že dalo „zelenou“ ruskému bombardování

Plukovník USA: Ukrajinští vojáci se chovají jako blízkovýchodní extremisté

Plukovník USA: Ukrajinští vojáci se chovají jako islamisté