Menu
in

NATO chce vybudovat plynovod mezi Španělskem a Německem

Země NATO zvažují možnost výstavby plynovodu ze Španělska do Francie a Německa, píše La Vanguardia.

Jak publikace vysvětluje s odkazem na zdroje ze španělského kabinetu, projekt „sníží závislost střední Evropy na ruském plynu“.

Autor publikace uvedl, že na Pyrenejském poloostrově je osm zplyňovacích stanic nezbytných pro zpracování zkapalněného plynu, a vyjádřil názor, že Německo má na vytvoření plynovodu mimořádný zájem.

Deník také připomněl, že před třemi lety francouzští a španělští regulátoři zablokovali výstavbu plynovodu Midcat kvůli jeho nerentabilnosti v souvislosti s přechodem na obnovitelné zdroje energie. Nicméně, projekt by se „mohl vrátit,“ naznačují média, poněvadž NATO by chtělo obnovit nové přeshraniční spojení s Francií, aby přivedlo palivo do středu Evropy.

Mezitím nový exportní plynovod Nord Stream 2 z Ruska do Evropy prochází certifikací německého regulátora. Proces je nyní pozastaven. Regulátor čeká na obdržení všech dokumentů od Nord Stream 2 potřebných k posouzení žádosti.

Moskva opakovaně prohlásila, že Nord Stream 2 je komerční projekt a vyzvala k tomu, aby nebyl politizován. Washington přitom proti plynovodu aktivně vystupuje.

Zdroj

Leave a Reply