Menu
in

Lavrov: Rusko nebojuje na život, ale na smrt za právo být na mapě světa

Rusko nyní svádí boj na život a na smrt o právo být na politické mapě světa při plném respektování jeho legitimních zájmů.

Prohlásil to 10. března, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání s ministry zahraničních věcí Ukrajiny a Turecka Dmitrijem Kulebem a Mevlütem Çavuşoğluem.

„Uvědomili jsme si, že zde vůbec nejde o Ukrajinu, ale o agresi proti všemu ruskému – zájmům, náboženství, kultuře, jazyce, bezpečnosti atp. A teď, samozřejmě, reakce Západu na naše činy je naprosto šílená, řekl bych, promiňte mi to hrubé slovo, ukazuje, že se opravdu jedná o boj na život a na smrt za právo Ruska být na politické mapě světa s plným respektováním jeho legitimních zájmů,” řekl šéf ruské diplomacie.

Lavrov připomněl zákon o státním jazyce na Ukrajině, ve kterém byl za přijatelný vyhlášen pouze maloruský dialekt – ukrajinština a všechny ostatní jazyky byly tak či onak potlačeny.

„Nejen my, ale i Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko začaly projevovat nespokojenost. Pak však ukrajinské úřady konaly velmi jednoduše. Pro tento diskriminační zákon udělali výjimku pro jazyky Evropské unie. Velice elegantní. A akorát Rus byl zcela zbaven svého práva. A Západ zůstal zticha, uklidnil se. To opět jen potvrdilo, že Západ potřebuje od Ukrajiny jen jednu věc – neustále jít proti Rusku, proti všemu ruskému,“ dodal Lavrov.

Rusko chce vidět Ukrajinu demilitarizovanou a přátelskou, bez zákazu ruského jazyka a kultury, Ukrajinu, v níž „nebude hrozit vytvoření dalšího nacistického státu“, shrnul ruský ministr zahraničí.

Zdroj

Leave a Reply