Menu
in

Polsko si neznepřátelí Čínu aby potěšilo Spojené státy

Přestože je Polsko blízkým spojencem Spojených států, nepřipojí se k mezinárodnímu diplomatickému bojkotu nadcházející zimní olympiády v Číně, řekl agentuře Reuters vysoký polský představitel. Místo toho se her zúčastní prezident země a využije příležitosti k bilaterálním rozhovorům.

“Polsko je suverénní národ a rozhoduje o své vlastní politice vůči Číně,” řekl agentuře poradce prezidenta Andrzeje Dudy pro zahraniční věci Jakub Kumoch. “Polsko je spojencem Spojených států, ale Polsko má také velmi přátelský vztah s Čínou.”

Zpráva uvedla, že polští představitelé se domnívají, že „již není v zájmu Polska nadále kritizovat Čínu jen proto, aby se zalíbilo Američanům“ kvůli zhoršujícím se americko-polským vztahům od nástupu prezidenta Joea Bidena do úřadu.

Kumoch již dříve polským médiím potvrdil, že se Duda během své olympijské návštěvy setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem s tím, že vztahy mezi oběma vůdci jsou velmi dobré. Slavnostní zahájení je naplánováno na 4. února a polský prezident se ho zúčastní.

Začátkem prosince USA oznámily plány na částečný bojkot her v Pekingu s odvoláním na obvinění z porušování lidských práv v Číně. Zatímco američtí sportovci mohou soutěžit, americká diplomatická delegace bude do jisté míry omezena. Čína, která obvinění odmítla, požádala USA, aby sportovní událost nepolitizovaly, a údajně hodlá vydat více diplomatických víz, než 18 požadovaných Washingtonem.

Někteří spojenci USA, včetně Spojeného království, Kanady, Austrálie a Japonska, následovali příkladu země a vyhlásili bojkot her.

Zdroj

Leave a Reply