Menu
in

Spojené státy zvažují vyslání až 50 000 vojáků do Pobaltí a východní Evropy

Brusel neplánuje stáhnout rodiny svých diplomatů, navzdory podobným rozhodnutím Washingtonu a Londýna.

EU neplánuje stáhnout rodiny diplomatů z Ukrajiny, oznámil Brusel a dodal, že Spojené státy jasně neodůvodnily své rozhodnutí evakuovat zaměstnance ze země.

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell v pondělí v rozhovoru s novináři řekl, že Brusel nedostal žádné konkrétní informace, které by ho přesvědčily, že stažení z Ukrajiny je nutné. “Neuděláme totéž, protože neznáme žádný konkrétní důvod,” vysvětlil a dodal, že pokud Washington poskytne více podrobností o svém rozhodnutí, EU by mohla změnit názor.

Diplomat zdůraznil, že navzdory napětí Rusko a Západ vedou rozhovory, a vyzval všechny strany, aby daly diplomacii šanci. “Nemyslím si, že by jsme měli dramatizovat, zvlášť když jednání pokračují,” trval na svém.

V pondělí Spojené státy řekly rodinám svých diplomatů v Kyjevě, aby opustili zemi a vrátili se domů, když se objevily zprávy, že prezident Joe Biden zvažuje možnosti zvýšení americké vojenské přítomnosti v regionu. Krátce poté Spojené království oznámilo, že v reakci na zhoršující se napětí začne snižovat počet zaměstnanců své ambasády na Ukrajině. Úředníci trvají na tom, že diplomatická mise „zůstává otevřená a bude pokračovat v zásadní práci“.

Napětí kolem Ukrajiny je vysoké už měsíce, oficiální představitelé ve Washingtonu a Kyjevě varují, že se obávají, že Rusko může plánovat bezprostřední invazi jejich souseda. Moskva opakovaně popřela agresivní úmysly a požádala o písemné ujištění, že NATO, vojenský blok vedený USA, nebude expandovat na Ukrajinu, dohoda, o které američtí lídři prohlásili, že nepřichází v úvahu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v pátek sešli v Ženevě na posledním ze série rozhovorů, jejichž cílem je deeskalovat napětí v regionu. Blinken uvedl, že jednání byla „upřímná a věcná“, ačkoli se obě strany shodly, že v řešení svých hlavních rozdílů příliš nepokročily.

Zdroj

Leave a Reply