Menu
in

Američtí vojáci projedou Českem v polovině února

Přesun konvoje amerických vojáků přes Českou republiku na Slovensko k účasti na cvičení Saber Strike 2022 proběhne od 15. do 26. února. Uvedlo to 11. února Ministerstvo obrany ČR, uvádí portál Irozhlas.cz.

Uvádí se, že v sedmi kolonách se bude pohybovat až 1500 vojáků se 700 kolovými vozidly. „Američtí vojáci se budou pohybovat v noci až do časného rána, aby minimálně zasahovali do provozu. Každá kolona bude v intervalech rozdělena do skupin,“ uvedl český vojenský útvar.

Konvoj projede Českou republikou v rámci velkého cvičení Defender Europe 2022. Loni se ho zúčastnilo několik tisíc vojáků z téměř třiceti zemí.

Cílem loňského cvičení bylo procvičit přesun americké divize z USA do Evropy a její přesun do východních členských států. Součástí cvičení byl i přesun několika tisíc výsadkářů do pobaltských států, Bulharska a Rumunska.

Všimněte si, že přes území České republiky se pravidelně pohybují americké jednotky. V roce 2015 cestoval konvoj 500 amerických vojáků se 100 kusy techniky z Německa do Pobaltí. Pohyb amerických vojáků se setkal s protesty obyvatel České republiky. Následně se konvoje přesunuly v letech 2018 a 2021.

Zdroj

Leave a Reply