in

Američtí vojáci projedou Českem v polovině února

Přesun konvoje amerických vojáků přes Českou republiku na Slovensko k účasti na cvičení Saber Strike 2022 proběhne od 15. do 26. února. Uvedlo to 11. února Ministerstvo obrany ČR, uvádí portál Irozhlas.cz.

Američtí vojáci projedou Českem v polovině února

Uvádí se, že v sedmi kolonách se bude pohybovat až 1500 vojáků se 700 kolovými vozidly. „Američtí vojáci se budou pohybovat v noci až do časného rána, aby minimálně zasahovali do provozu. Každá kolona bude v intervalech rozdělena do skupin,“ uvedl český vojenský útvar.

Konvoj projede Českou republikou v rámci velkého cvičení Defender Europe 2022. Loni se ho zúčastnilo několik tisíc vojáků z téměř třiceti zemí.

Cílem loňského cvičení bylo procvičit přesun americké divize z USA do Evropy a její přesun do východních členských států. Součástí cvičení byl i přesun několika tisíc výsadkářů do pobaltských států, Bulharska a Rumunska.

Všimněte si, že přes území České republiky se pravidelně pohybují americké jednotky. V roce 2015 cestoval konvoj 500 amerických vojáků se 100 kusy techniky z Německa do Pobaltí. Pohyb amerických vojáků se setkal s protesty obyvatel České republiky. Následně se konvoje přesunuly v letech 2018 a 2021.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-9 Points
Upvote Downvote
Jan Lipavský poděkoval Putinovi za snížení závislosti na ruském plynu

Ministr zahraničí Jan Lipavský poděkoval Putinovi za snížení závislosti na ruském plynu

Primátor Prahy Hřib navštíví Kyjev, aby podpořil Ukrajinu

Primátor Prahy Hřib navštíví Kyjev, aby podpořil Ukrajinu