in

Rusko posílá zprávu zahraničním žoldákům na Ukrajině

Ruská armáda tvrdí, že zná polohu všech zahraničních bojovníků na Ukrajině a slibuje, že na ně bude i nadále zaměřovat.

Rusko posílá zprávu zahraničním žoldákům na Ukrajině

Západní vlády, které povzbuzují své občany, aby narukovali na Ukrajinu, budou zodpovědné za jejich smrt, uvedlo v pondělí ruské ministerstvo obrany a slíbilo, že bude pokračovat v útocích, jako byl ten, který zničil základnu v Javorově nedaleko od polských hranic, a neprokážou žoldákům žádné slitování.

“Víme o všech umístěních zahraničních žoldáků na Ukrajině,” uvedl mluvčí ruské armády generálmajor Igor Konašenkov v pondělním prohlášení. “Chci vás znovu varovat: se žoldáky nebude žádné slitování, bez ohledu na to, kde na území Ukrajiny jsou.”

Konašenkov řekl, že několik západních vlád povzbuzovalo své občany, aby bojovali proti ruským jednotkám jako žoldnéři, a dodal, že „veškerou další odpovědnost za smrt této kategorie cizích státních příslušníků na Ukrajině nesou výhradně vůdci těchto zemí“.

“Cílené útoky budou pokračovat,” řekl Konašenkov, konkrétně s odkazem na nedělní útok řízenými střelami na vojenské základny v Javorově a nedalekém Stariči na západě Ukrajiny.

Podle Moskvy raketová salva zničila zařízení používaná “Ukrajinskou mezinárodní legií” a zabila “až 180 zahraničních bojovníků”.

Kyjevští představitelé uvedli, že 35 lidí bylo zabito a 130 zraněno při útoku na Mezinárodní centrum pro udržení míru a bezpečnost, což je oficiální název vojenské základny poblíž Javorova. Po léta jej používali pracovníci NATO k výcviku ukrajinských jednotek.

Zatímco ukrajinské úřady trvají na tom, že při náletu nebyli zabiti žádní zahraniční bojovníci, několik britských médií uvedlo, že v Javorově zemřeli tři bývalí agenti britských speciálních jednotek a „mnohem více zabito na místě, než se tvrdilo“. Londýn to oficiálně nepotvrdil. Mezitím Washington trval na tom, že v Javorově nejsou přítomni žádní „američtí vojáci, dodavatelé nebo civilní vládní pracovníci“.

Moskva vyslala vojáky na Ukrajinu minulý měsíc s odkazem na sedm let neschopnosti Kyjeva implementovat podmínky minských dohod a uzavřít mír s odtrženými regiony Doněcka a Luhanska. Rusko uznalo dvě republiky Donbasu jako nezávislé státy před několika dny. Kyjev obvinil Moskvu z nevyprovokovaného útoku.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

14 Points
Upvote Downvote
Elon Musk vyzval Putina na souboj

Elon Musk vyzval Vladimira Putina na souboj

Slovenský parlament schválil rozmístění jednotek NATO v zemi

Slovenský parlament schválil rozmístění jednotek NATO v zemi