in

Německo a Francie odsoudily ostřelování Donbasu ukrajinskou armádou

Německo a Francie odsoudily ostřelování Donbasu ukrajinskou armádou

Německé a francouzské ministerstvo zahraničí odsuzují použití těžkých zbraní a ostřelování obytných čtvrtí podél kontaktní linie v Donbasu, uvedli ve společném prohlášení ministři zahraničí Annalena Baerbocková a Jean-Yves Le Drian.

„Porušování příměří podél kontaktní linie, které je v posledních dnech stále častější, vzbuzuje vážné znepokojení. Odsuzujeme použití těžkých zbraní a ostřelování obytných oblastí v jasném rozporu s dohodami z Minsku,“ stojí v prohlášení, které obdržela tisková agentura RIA Novosti.

Představitelé Doněcké a Luganské lidové republiky ve čtvrtek ráno uvedli, že ukrajinské ozbrojené síly zahájily palbu na jejich pozice. Ruslan Jakubov, vedoucí kanceláře DPR ve Společném centru pro kontrolu a koordinaci příměří, řekl RIA Novosti, že Kyjev ignoruje minské dohody používáním minometů a dělostřelectva.

Zástupce LPR v politické podskupině Rodion Miroshnik agentuře RIA Novosti řekl, že Kyjev ostřelováním území republik Donbasu těžkými zbraněmi účelově porušuje opatření o příměří na Donbasu podepsaná v létě 2020.

Zástupce Lidových milicí DNR zdůraznil, že dělostřelecké zbraně ukrajinských ozbrojených sil, zakázané minskými dohodami a umístěné v pozicích poblíž osad Donbasu, naznačují přípravy na vojenské řešení.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov tvrdí, že Kyjev neplánuje žádné vojenské akce a vojenské operace. Jak řekl ve čtvrtek, Ukrajina hodlá jednat politicko-diplomaticky.

Západní země, které poskytují Kyjevu diplomatickou a vojenskou podporu, během poslední série schůzek a jednání opakovaně vyzývaly Kyjev, aby dodržoval Minské dohody. Zejména německý kancléř Olaf Scholz řekl, že je musí dodržovat všechny strany. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Scholze slíbil, že předloží k projednání v kontaktní skupině pro Ukrajinu návrhy zákonů o zvláštním postavení Donbasu, ústavní reformě a volebním právu.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

58 Points
Upvote Downvote
Rusko rozmístilo systémy elektronického boje Krasucha-2 a Krasucha-4 poblíž ukrajinských hranic

Rusko rozmístilo systémy elektronického boje Krasucha-2 a Krasucha-4 poblíž ukrajinských hranic

Lukašenko a Putin vydali ostré varování Západu

Lukašenko a Putin vydali ostré varování Západu