in

Dolar přestává být hlavní světovou měnou – expert

Americký dolar ztrácí svou globální pozici a přestává být klíčovou světovou rezervní měnou. Tento názor vyjádřil Maxim Shein, vedoucí oddělení investičních strategií BCS Mir Investments, v rozhovoru pro agenturu Prime.

Dolar přestává být hlavní světovou měnou - expert

Vysvětlil, že americká měna ztrácí svůj globální význam na pozadí neschopnosti USA zajistit další růst globální ekonomiky.

Také „pokles dolaru“ je způsoben světovou deglobalizací – v podmínkách zrychlujícího se rozpadu světa na měnové zóny jsou přední země nuceny zajišťovat investice a vlastní rozvoj samy.

Specialista připomněl, že před sedmi lety začala Čína aktivně propagovat svou měnu, a tak Mezinárodní měnový fond (MMF) zařadil juan do koše klíčových měn.

Postupem času začalo mnoho států rozšiřovat podíl juanu ve svých rezervách a snižovat tak objem dolaru. Tímto způsobem jedná i Rusko, které snižuje podíl vypořádání v dolarech a vytváří alternativní platební systémy.

Na pozadí tohoto trendu začaly centrální banky těchto zemí snižovat podíl americké měny ve svých rezervách a zvyšovat své pozice v jüanech, rupiích, eurech a zlatě.

„Jen v loňském roce centrální banky zvýšily poptávku po drahém kovu o 80 % ve srovnání s rokem 2020. Rusko také nezůstává pozadu. Jestliže v roce 2013 tvořil dolar téměř 100 % při vypořádání mezi Ruskem a zeměmi BRICS, pak do konce roku 2020 podíl americké měny klesl na 10 %,“ uvedl Shein.

Podle EADaily, již dříve Ministerstvo hospodářského rozvoje Ruské federace uvedlo, že dedolarizace ekonomik členských zemí Euroasijské hospodářské unie (EAEU) vstupuje do rozhodující fáze. Bylo dosaženo dohod o postupném přechodu k vypořádání v národních měnách.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Zelenskyj oficiálně zakázal jakoukoli činnost opozičních stran

Zelenskyj oficiálně zakázal jakoukoli činnost opozičních stran

Rozsáhlé protesty proti NATO v Řecku, Turecku a Itálii

Rozsáhlé protesty proti NATO v Řecku, Turecku a Itálii