in

Přední čeští politici odsoudili počínání Ruské federace

Přední čeští politici ostře odsoudili rozhodnutí Ruska uznat Luhanskou lidovou republiku a Doněckou lidovou republiku jako nezávislé státy. Šéf české vlády a další ministři vystoupili s jednoznačnou podporou Ukrajiny.

Přední čeští politici odsoudili počínání Ruské federace

„Česká republika stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou. Z naší vlastní historie si dobře pamatujeme, že takové akce proti suverénním sousedním státům nikdy nevedou k míru. Ruské kroky jsou porušením mezinárodního práva a aktem agrese vůči sousední zemi. Podporujeme jednotnou reakci EU a partnerů,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Pokud v těchto chvílích přemýšlíte, co je na rusko-ukrajinském konfliktu pravda a co lež, vzpomeňte si na naši československou zkušenost „bratrské pomoci“. Putinovo Rusko opět dokazuje, že nezná bratry,“ uvedl místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Uznání nezávislosti dvou separatistických republik je hrubým porušením mezinárodního práva, územní celistvosti Ukrajiny a pohřbení minských dohod. Odpověď nemůže jednoduše být pouze to, že několik kremelských byrokratů nebude moci cestovat do Evropské unie. Sankce musí být tvrdé,“ řekl šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Marek Ženíšek (TOP 09).

„Putinovo uznání separatistických republik na východní Ukrajině je pokusem o znovuvytvoření Sovětského svazu na úkor svobodných a suverénních zemí. Civilizovaný svět by k tomu neměl být tolerantní! A nejen Ukrajina je na Putinově šachovnici, jsme tam i my,“ uvedla česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Vladimir Putin ve svém projevu zmiňuje vlnu vstupu zemí bývalého východního bloku do NATO. Mezi tyto země patřila i Česká republika. Putin to považuje za podvod Západu a porážku Ruska. Nebýt Václava Havla a dalších, kteří nás přivedli do NATO, byli bychom dnes ve stejném nebezpečí jako Ukrajina. Nenechme ji napospas osudu,“ napsala předsedkyně dolní komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-21 Points
Upvote Downvote
Putin: Rusko okamžitě uznává LLR a DLR

Vladimir Putin: Rusko okamžitě uznává LLR a DLR

Putin nařídil ruský ozbrojeným silám zajistit mír na Donbasu

Putin nařídil ruský ozbrojeným silám zajistit mír na Donbasu