in

Devět mrtvích, když Rusové zaútočili na vojenskou základnu blízko polských hranic

Ruský raketový útok na velký ukrajinský vojenský objekt poblíž hranic s Polskem, členem NATO, v neděli zabil devět lidí a 57 zranil

Při ruském leteckém útoku na vojenskou výcvikovou základnu na západě Ukrajiny zahynulo nejméně devět lidí a dalších 57 bylo zraněno, uvedl v neděli místní představitel.

Devět mrtvích, když Rusové zaútočili na vojenskou základnu blízko polských hranic

Útok posunul válku blíže k hranici s Polskem poté, co vysoký ruský diplomat varoval, že Moskva považuje zahraniční dodávky vojenského materiálu na Ukrajinu za „legitimní cíle“.

Guvernér Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj řekl, že ruské síly vypálily více než 30 řízených střel na vojenskou základnu Javoriv, ​​19 mil (30 km) severozápadně od města Lvov a 22 mil (35 km) od ukrajinské hranice s Polskem.

Spojené státy a NATO pravidelně vysílají instruktory na tuto základnu, známou také jako Mezinárodní centrum pro udržování míru a bezpečnosti, aby cvičili ukrajinský vojenský personál. Zařízení také hostilo mezinárodní cvičení NATO.

Ruské stíhačky střílely také na letiště v Ivano-Frankivsku, městě na západě Ukrajiny ležícím 250 km od hranic se Slovenskem a Maďarskem. Starosta Ruslan Martsinkiv řekl, že cílem Ruska je „zasít paniku a strach“.

V sobotu Rusko bombardovalo města po celé Ukrajině, ničilo Mariupol na jihu, ostřelovalo předměstí hlavního města Kyjeva a mařilo úsilí lidí, kteří se snažili uprchnout před násilím.

V Mariupolu, který si vytrpěl jedny z nejhorších trestů od ruské invaze, byly snahy dostat jídlo, vodu a léky do přístavního města a evakuovat civilisty znemožněny neustálými útoky.

Podle kanceláře starosty zemřelo v Mariupolu během obléhání více než 1500 lidí a ostřelování dokonce přerušilo snahy pohřbít mrtvé do masových hrobů.

Rozhovory zaměřené na dosažení příměří v sobotu opět selhaly, a zatímco USA oznámily plány poskytnout Ukrajině dalších 200 milionů dolarů na zbraně, vysoký ruský diplomat varoval, že Moskva by mohla zaútočit na zahraniční dodávky vojenského materiálu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z pokusu o zničení jeho země a ze zahájení „nové etapy teroru“ údajným zadržením starosty z města západně od Mariupolu.

“Ukrajina tento test obstojí.” Potřebujeme čas a sílu, abychom rozbili válečnou mašinérii, která přišla do naší země,“ řekl v sobotu během svého nočního projevu k národu.

Ruští vojáci vyplenili humanitární konvoj, který se snažil dostat do Mariupolu, a zablokovali další, řekl ukrajinský představitel.

Ukrajinská armáda uvedla, že ruské síly dobyly východní předměstí Mariupolu a zintenzivněly obléhání strategického přístavu. Dobytí Mariupolu a dalších přístavů v Azovském moři by Rusku umožnilo vytvořit pozemní koridor na Krym, který zabralo Ukrajině v roce 2014.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Britové nabízející ubytování Ukrajincům dostanou 350 liber měsíčně

Britové nabízející ubytování Ukrajincům dostanou 350 liber měsíčně

Putin pověřil vládu, aby vypracovala seznam zemí, kde bude ruské zboží zakázáno

Putin pověřil vládu, aby vypracovala seznam zemí, kde bude ruské zboží zakázáno