in

Zelenskyj tvrdí, že ruské síly unesly starostu Melitopolu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z únosu starosty jižního přístavního města Melitopol, což přirovnal k akcím takzvaných „teroristů ISIS“.

Zelenskyj tvrdí, že ruské síly unesly starostu Melitopolu

“Přešli do nové fáze teroru, ve které se pokoušejí fyzicky zlikvidovat představitele ukrajinských zákonných místních úřadů,” řekl Zelenskyj ve videu.

Kirill Timošenko, zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře, zveřejnil na sociální síti Telegram video, na kterém je podle něj vidět skupina ozbrojených mužů eskortujících starostu Ivana Fedorova přes náměstí.

Prokuratura Luhanské lidové republiky, Moskvou podporovaného povstaleckého regionu na východní Ukrajině, na svém webu uvedla, že proti panu Fedorovovi je vedeno trestní řízení.

Prokuratura ho obvinila z „teroristických aktivit“ a z financování nacionalistické milice Pravý sektor, která „páchá teroristické zločiny proti civilistům Donbasu“. Úřad uvedl, že pana Fedorova hledá, a vyzval každého, kdo má informace o jeho pobytu, aby je kontaktoval.

Mezitím úřady varovaly před humanitární katastrofou v přístavním městě Mariupol, které bylo obklíčeno ruskými silami a odříznuto od dodávek potravin a léků.

Představitelé Mariupolu v pátek uvedli, že během 12 dnů od začátku obléhání bylo zabito 1582 lidí.

“Ve městě došlo k humanitární katastrofě a mrtví se ani nepohřbívají,” uvedl úřad starosty Mariupolu v prohlášení vyzývajícím ruské síly, aby zrušily obležení.

Ukrajinské úřady obvinily ruské síly z ostřelování evakuačních cest a zabránění civilistům v útěku z města se 430 000 lidmi.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Zelenskyj: „Toto je největší rána pro ruskou armádu za poslední desetiletí“

Zelenskyj: „Toto je největší rána pro ruskou armádu za poslední desetiletí“

Do Česka může přijít více než 400 000 ukrajinských uprchlíků - Rakušan

Do Česka může přijít více než 400 tisíc ukrajinských uprchlíků – Rakušan