in

Zeman vystoupil proti vyslání vojáků NATO na Ukrajinu

Prezident ČR poznamenal, že vzhledem k tomu, že Ukrajina není součástí aliance, není vhodné tam posílat vojáky

Český prezident Miloš Zeman je proti vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. Prohlásil to v neděli v rozhovoru pro zpravodajství CNN Prima NEWS.

Zeman vystoupil proti vyslání vojáků NATO na Ukrajinu

“Ukrajina není součástí NATO, takže posílat tam vojáky je nevhodné,” řekl Zeman. Zvažování této varianty pro Českou republiku by podle něj bylo možné pouze v případě vyslání vojenského kontingentu do státu – člena Severoatlantické aliance.

“Není důvod, abychom tam posílali vojenské jednotky,” zdůraznil Zeman.

“NATO zásadně nepřijímá do svých řad země, kde probíhá občanská válka, a na Ukrajině občanská válka nepochybně probíhá. Nyní je to takzvaný zmrazený konflikt. Zmrazují ho Minské dohody – tam [na Ukrajině] se víceméně nebojuje. Na východě Ukrajiny, na takzvaném ruskojazyčném východě, je jiná politická struktura než na zbytku Ukrajiny,“ řekl Zeman.

Americká prohlášení o chystané agresi Ruské federace proti této zemi podle něj přispívají k vyhrocení situace kolem Ukrajiny. Zeman připomněl, že před více než týdnem zaznělo prohlášení nejvyššího vedení USA, že se tak stane v nejbližších dnech, ale nic se nestalo. Ukázalo se, že jde o blaf srovnatelný s tvrzeními CIA o chemických zbraních v Iráku, které asi před 20 lety poskytly záminku k útoku na tuto blízkovýchodní zemi.

“Rusové nejsou blázni. Útok na Ukrajinu by pro ně znamenal mnohem větší ztráty v podobě různých sankcí. Zatím to [vztahy mezi Ruskou federací a Ukrajinou] považuji za válku slov na obou stranách. Přál bych si, aby to zůstalo slovní válkou, protože lidské životy jsou v politice nejvyšší hodnotou,“ řekl Zeman.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

119 Points
Upvote Downvote
Zeman: Neexistuje důkaz, že agenti ruských tajných služeb pronikli do skladů ve Vrběticích

Zeman: Neexistuje důkaz, že agenti ruských tajných služeb pronikli do skladů ve Vrběticích

NATO chce vybudovat plynovod mezi Španělskem a Německem

NATO chce vybudovat plynovod mezi Španělskem a Německem