in

Česká republika předložila nové požadavky Rusku

Česká republika požaduje, aby Rusko zastavilo násilí na Donbasu a vrátilo se k jednacímu stolu. Vyslechl si to, 23. února, velvyslanec Ruské federace Alexandr Zmeevskij na českém ministerstvu zahraničí.

Česká republika předložila nové požadavky Rusko

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolka podle českého ministerstva zahraničí řekl ruskému diplomatovi, že kroky Ruska nemají mezinárodně právní sílu a že postižené oblasti jsou nadále územím Ukrajiny. Podle něj jednání Ruské federace „porušuje některé základní principy mezinárodního práva a řadu dalších mezinárodních dohod“. České ministerstvo zahraničí v této souvislosti vyzvalo ruskou stranu, „aby začala s deeskalací napětí na východní Ukrajině“.

„Pokud bude ruská agrese proti Ukrajině pokračovat, Česká republika spolu se svými partnery v Evropské unii uvalí na Ruskou federaci rozsáhlé politické a ekonomické sankce,“ řekl Smolka.

Připomeňme, že Česká republika považuje Rusko vinným ze situace na Donbasu a poté, co Moskva uznala DLR a LLR, podpořila sankce EU proti Ruské federaci. Zároveň je podle české eurokomisařky Věry Jourové nutné zařadit prezidenta Ruské federace Vladimira Putina přímo na sankční seznam EU. Domnívá se, že nedostatek omezujících opatření vůči ruskému vůdci „za jeho agresivní činy vůči Ukrajině“ je projevem slabosti, nikoli diplomatické moudrosti.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-16 Points
Upvote Downvote
Trump chválí ruského prezidenta Putina

Trump chválí ruského prezidenta Putina

Prezident Venezuely podpořil uznání republik Donbasu Ruskem

Prezident Venezuely podpořil uznání republik Donbasu Ruskem