in

Lipavský oznámil že je připraven podpořit sankce proti Rusku

Česká republika je připravena podpořit případné nové sankce proti Ruské federaci, ale zároveň se zasazuje o to, aby komunikační kanály s Ruskou federací zůstaly otevřené, řekl v pátek večer na tiskové konferenci ministr zahraničí Jan Lipavský.

Lipavský oznámil že je připraven podpořit sankce proti Rusku

“Jsme připraveni podpořit (případné nové) sankce proti Ruské federaci. Probíhají o tom debaty a aktivně se jich účastníme. Zároveň chci říci, že komunikační kanály (s Ruskou federací) by měly zůstat otevřené, jednání by měla pokračovat v Radě NATO-Rusko, OBSE,“ řekl Lipavský.

Zároveň podle ministra by bylo dobré, aby z ruské strany došlo k deeskalaci současné napjaté situace.

“Také aktivně hledáme možnosti podpory Ukrajiny. Ministerstvo obrany ČR navrhne na příštím zasedání kabinetu ministrů (26. ledna) poslat na Ukrajinu dělostřelecké granáty (ráže 152 mm) jako dar. Zvažují se i další možnosti (pomoci Ukrajině), ale ne vše lze nahlásit předem. Každopádně o situaci kolem Ukrajiny se aktivně diskutuje na jednání vlády,“ dodal Lipavský.

Rusko opakovaně odmítlo obvinění Západu a Ukrajiny z „agresivních akcí“ s tím, že nikoho neohrožuje a nechystá se na nikoho útočit, a výroky o „ruské agresi“ jsou používány jako záminka pro umístění další vojenské techniky NATO poblíž Ruské hranice. Ruské ministerstvo zahraničí již dříve poznamenalo, že západní prohlášení o „ruské agresi“ a možnosti pomoci Kyjevu bránit se proti ní jsou směšné i nebezpečné.

Kyjev a západní státy přitom nedávno vyjádřily znepokojení nad údajným nárůstem „agresivních akcí“ Ruska v blízkosti hranic Ukrajiny. Tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko přesouvá jednotky na svém území a podle vlastního uvážení. Podle něj to nikoho neohrožuje a nikoho by to nemělo znepokojovat.

Jak již dříve řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, Rusko nevytváří žádné záminky pro konfliktní situaci kolem Ukrajiny.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. V68 roce se nám nelibyla okupace spojených armád SSSR a dnes naše vláda bude jako oni?. Kolik bylo p. Lipavskemu roku. Ten by měl okamžitě ostrelbyte odstoupit A co p, premiér, slíbil že jej bude hlídat? Ten by měl lézt kanalama. Jaroslava

  2. Zatím by jsme se měli raději držet stranou. Naše přílišná aktivita by se nám nemusela vyplatit. Rusko ví, že jsme pro Ukrajinu! Ambiciózně rozviřovat vody, když potřebujeme plyn a ropu právě teď, je nerozum a nediplomacie.

  3. Jsme proti, aby samozvaní štvaví politici s neo-nacistickou orientací, kteří se podvodem vedrali do vlády přes ‘trojského koně 5-koalice’ , se ted za naše daně, snaží zviditelnit a rozpoutávat vášně a náš národ zatáhnout do krvavého válečného na Ukrajině. Bojovou jednotku si mohou vytvořit jen z vlastních soukmenovců, a to jen za své! Zde by se taky mělo zabránit nesmyslnému nákupu zbraní pro pozemní vojsko z cílem vybavení armády pro žoldácké mise naší armády ve výši 50MLD Kč, a to ve prospěch našich sociálně. potřebných občanů, kompenzací za předraženou energii a našeho bydlení!

  4. § 406Příprava útočné války

    Kdo připravuje útočnou válku, na které se má podílet Česká republika, a tím přivodí pro Českou republiku nebezpečí války, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečným trestem.
    § 407Podněcování útočné války

    (1) Kdo veřejně podněcuje k útočné válce, na které se má podílet Česká republika, takovou válku propaguje nebo válečnou propagandu jinak podporuje, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.
    (2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán,

    a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na shromáždění, které podléhá oznam

Ohodnoťte tento článek

Německo odmítá obvinění Ruska z možného útoku na Ukrajinu

Britská ministryně zahraničí Elizabeth Trussová

Britská ministryně zahraničí navštíví v únoru Moskvu