Menu
in

Česko obvinuje Rusko ze šíření dezinformací a zhoršování situace na Donbasu

Ministerstvo zahraničí pod vedením Jana Lipavského (Piráti) považuje Rusko za viníka toho, co se děje na Donbasu

České ministerstvo zahraničí v pátek večer na svém Twitteru vyjádřilo podporu Ukrajině v souvislosti s vyhrocenou situací na Donbasu a vzneslo obvinění, že za to může Rusko.

“České ministerstvo zahraničí odsuzuje ruské provokace na území Ukrajiny a vyzývá Rusko, aby přestalo zhoršovat situaci na východní Ukrajině a šířit dezinformace o probíhajících událostech na Donbasu. Podporujeme Ukrajinu,” poznamenalo ministerstvo zahraničí.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský ve čtvrtek řekl, že ministerstvo zahraničí přijímá opatření k posílení bezpečnosti občanů republiky na Ukrajině. V případě další eskalace napětí na rusko-ukrajinské hranici budou z Ukrajiny vyvedeni. Praha také zvažuje možnosti poskytnutí humanitární pomoci kyjevským úřadům.

Ve čtvrtek se situace na demarkační linii v Donbasu vyhrotila. Doněcká a Luhanská lidové republiky, které Kyjev neovládá, hlásí masivní ostřelování ze strany Ozbrojených sil Ukrajiny a přípravy na ofenzívu. V důsledku ostřelování byl zraněn jeden civilista a byla poškozena řada zařízení civilní infrastruktury. Kreml podle tiskového tajemníka prezidenta Ruské federace Dmitrije Peskova situaci na Donbasu sleduje a považuje ji kvůli provokacím ukrajinské strany za velmi, velmi nebezpečnou.

Nutno podotknout, že prezident České republiky Miloš Zeman nesouhlasí se zahraniční politikou nové vlády Petra Fialy.

Zdroj

Leave a Reply