Menu
in

Migranti vyvolali vzpouru v polském zařízení pro nelegální přistěhovalce

Migranti se bouří ve střeženém středisku pro ilegální cizince v polském Wenjinu, uvedla rozhlasová stanice RMF FM.

„Několik stovek lidí vyšlo na místo před budovou a poškodilo část zařízení. Muži rozbíjeli okna v budově, křičeli „Svoboda“ a že cílem jejich příjezdu do Evropy je Německo,“ hlásili v rozhlase.

Výtržníci na místo před budovu vynášeli popelnice a nábytek. Na místo mimořádné události dorazila policie, hasiči a pohraničníci.

Podle tiskové tajemnice polské pohraniční stráže Anny Michalské se ilegální migranti pokusili prorazit dvojité, někde i trojité ploty. Situace je nyní pod kontrolou.

“Pokračují jednání ve snaze o uklidnění nervózních cizinců, ale vzhledem k jejich temperamentu to není snadné,” řekla mluvčí pohraniční stráže Ioanna Konechniak.

V zadržovacím středisku pro cizince ve Wenjinu je 604 mužů, z toho 358 jsou iráčtí občané.

Do takto střežených zařízení jsou umísťováni nelegální migranti zadržení na území Polska. Tam čekají na udělení statusu uprchlíka nebo deportaci.

Od začátku letošního roku bylo v Polsku zadrženo asi 2,6 tisíce nelegálních migrantů, což je 25krát více než loni.

Na hranicích Běloruska a Polska se v posledních týdnech nahromadilo několik tisíc migrantů, kteří doufají, že se dostanou do EU. Polské úřady, které z migrační krize obviňují Minsk, posílily zabezpečení hranic, povolaly armádu a zmařily pokusy nelegálních přistěhovalců o vstup do země.

Zdroj: EADaily

Podpořte nás a sdílejte naše články. 

Leave a Reply