Menu
in

Milanović obvinil EU že staví Ukrajinu proti Rusku

Evropští politici jsou vůči Ukrajině nezodpovědní a staví ji proti Rusku, řekl chorvatský prezident Zoran Milanović na televizní stanici RTL.

„Ukrajina je již osm let v děsivé pozici ve vztahu k Evropské unii, která se k Ukrajině chová nezodpovědně. Od EU nedostali nic a byly jim slíbeny miliardy a miliardy. Říkám to proto, abych nikoho neurazil. Nejsem ani nepřítel Ukrajiny, ani přítel Ruska. O tom, že jsou zkorumpovanou zemí, se píše ve zprávách EU,“ řekl chorvatský prezident.

Zdůraznil, že Kyjev má problémy a je na čase, aby je úřady začaly řešit.

„Se separatisty, které Rusko neuznalo, pokračujte v jednání, neignorujte fakt, že tam jsou vyjednavači, kteří nejsou nejlepší, ale musíte s nimi mluvit. A ne jít neustále cestou konfrontace s jadernou a hypersonickou mocností – Ruskem. A kdo je k tomu navádí, je nebezpečný šarlatán, těch je teď v Evropě dost,“ zdůraznil Milanović.

Chorvatský vůdce podle svých slov mluví rusky, roky sleduje situaci na Ukrajině a „nechová k ní ani lásku, ani nenávist“.

„Ukrajina oslavuje ‚hrdiny‘ druhé světové války, kteří byli masovými vrahy Poláků a Židů. Těmto lidem se na západní Ukrajině staví pomníky – Stepan Bandera. Protesty na Majdanu, které měly všechny prvky státního převratu a svržení legitimně zvolené vlády za srdečné pomoci EU, Rady Evropy a Washingtonu. Národní hrdinové části Ukrajiny jsou stejně špatní jako Pavelić (vůdce Nezávislého státu Chorvatsko ve druhé světové válce). Bandera a jeho kolega Šuškevič, nebo jak se jmenuje, jsou na poštovních známkách,“ zdůraznil Milanović.

Poznamenal, že existují vážné problémy, a pokud jde o strach a neurózu, které vedly k separatismu a Krymu, pak „je třeba se dívat na věci jinak“.

„Ukrajině se vysmívají stejní byrokraté z Bruselu, kteří se vysmívali jiným státům. Prodávají jim mlhu, slibují nějaký přidružený status. Země je podle EU ve velmi špatné pozici, kdysi byly rozvinutí, a nyní je HDP na hlavu na úrovni Kosova,“ řekl chorvatský prezident.

Na závěr vyjádřil pochybnost, že bruselská politika v této věci byla úspěšná.

Milanović minulé úterý řekl, že chorvatské úřady stáhnou své jednotky ze sil NATO ve východní Evropě v případě eskalace na Ukrajině. Podle něj se jedná o „politiku americké prezidentské administrativy“. Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo prohlášení prezidenta balkánského státu o situaci v zemi a jejím členství v NATO za nepřijatelné a upozornilo, že tato slova jsou v rozporu s oficiálním postojem státu a poškozují vztahy. Kyjev také požadoval vyvrácení Milanovićova tvrzení. Za své výroky se chorvatský prezident téhož dne dostal do databáze skandálního ukrajinského webu „Peacemaker“ jako „protiukrajinský propagandista“.

Zdroj

Leave a Reply