in

Milanović obvinil EU že staví Ukrajinu proti Rusku

Evropští politici jsou vůči Ukrajině nezodpovědní a staví ji proti Rusku, řekl chorvatský prezident Zoran Milanović na televizní stanici RTL.

Chorvatský prezident obvinil EU že staví Ukrajinu proti Rusku

„Ukrajina je již osm let v děsivé pozici ve vztahu k Evropské unii, která se k Ukrajině chová nezodpovědně. Od EU nedostali nic a byly jim slíbeny miliardy a miliardy. Říkám to proto, abych nikoho neurazil. Nejsem ani nepřítel Ukrajiny, ani přítel Ruska. O tom, že jsou zkorumpovanou zemí, se píše ve zprávách EU,“ řekl chorvatský prezident.

Zdůraznil, že Kyjev má problémy a je na čase, aby je úřady začaly řešit.

„Se separatisty, které Rusko neuznalo, pokračujte v jednání, neignorujte fakt, že tam jsou vyjednavači, kteří nejsou nejlepší, ale musíte s nimi mluvit. A ne jít neustále cestou konfrontace s jadernou a hypersonickou mocností – Ruskem. A kdo je k tomu navádí, je nebezpečný šarlatán, těch je teď v Evropě dost,“ zdůraznil Milanović.

Chorvatský vůdce podle svých slov mluví rusky, roky sleduje situaci na Ukrajině a „nechová k ní ani lásku, ani nenávist“.

„Ukrajina oslavuje ‚hrdiny‘ druhé světové války, kteří byli masovými vrahy Poláků a Židů. Těmto lidem se na západní Ukrajině staví pomníky – Stepan Bandera. Protesty na Majdanu, které měly všechny prvky státního převratu a svržení legitimně zvolené vlády za srdečné pomoci EU, Rady Evropy a Washingtonu. Národní hrdinové části Ukrajiny jsou stejně špatní jako Pavelić (vůdce Nezávislého státu Chorvatsko ve druhé světové válce). Bandera a jeho kolega Šuškevič, nebo jak se jmenuje, jsou na poštovních známkách,“ zdůraznil Milanović.

Poznamenal, že existují vážné problémy, a pokud jde o strach a neurózu, které vedly k separatismu a Krymu, pak „je třeba se dívat na věci jinak“.

„Ukrajině se vysmívají stejní byrokraté z Bruselu, kteří se vysmívali jiným státům. Prodávají jim mlhu, slibují nějaký přidružený status. Země je podle EU ve velmi špatné pozici, kdysi byly rozvinutí, a nyní je HDP na hlavu na úrovni Kosova,“ řekl chorvatský prezident.

Na závěr vyjádřil pochybnost, že bruselská politika v této věci byla úspěšná.

Milanović minulé úterý řekl, že chorvatské úřady stáhnou své jednotky ze sil NATO ve východní Evropě v případě eskalace na Ukrajině. Podle něj se jedná o „politiku americké prezidentské administrativy“. Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo prohlášení prezidenta balkánského státu o situaci v zemi a jejím členství v NATO za nepřijatelné a upozornilo, že tato slova jsou v rozporu s oficiálním postojem státu a poškozují vztahy. Kyjev také požadoval vyvrácení Milanovićova tvrzení. Za své výroky se chorvatský prezident téhož dne dostal do databáze skandálního ukrajinského webu „Peacemaker“ jako „protiukrajinský propagandista“.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

34 Points
Upvote Downvote
Maďarsko nechce zahraniční jednotky NATO na svém území

Maďarsko nechce zahraniční jednotky NATO na svém území

Čína pohrozila USA válkou kvůli Tchaj-wanu

Čína pohrozila USA válkou kvůli Tchaj-wanu