in

Čína pohrozila USA válkou kvůli Tchaj-wanu

Čína pohrozila USA válkou kvůli Tchaj-wanu

Čínský velvyslanec ve Spojených státech Qin Gang varoval, že mezi Čínou a Spojenými státy může dojít k vojenskému konfliktu, pokud Spojené státy budou podporovat tchajwanské úřady, aby vyhlásily nezávislost ostrova.

“Dovolte mi zdůraznit, že problém Tchaj-wanu je největším problémem mezi Čínou a Spojenými státy,” řekl Qin Gang v rozhovoru pro americký veřejnoprávní rozhlas (NPR).

„Pokud budou tchajwanské úřady se souhlasem Spojených států pokračovat v cestě vyhlášení nezávislosti, povede to s největší pravděpodobností k tomu, že Čína a Spojené státy, dvě velké země, budou vtaženy do ozbrojeného konfliktu,“ varoval.

Pentagon v reakci na žádost CNN o komentář k prohlášení čínského diplomata uvedl, že USA jsou však nadále odhodlány dodržovat politiku jedné Číny a plnění závazků podle amerického zákona o vztazích s Tchaj-wanem.

Tento zákon byl přijat v roce 1979 po navázání diplomatických vztahů USA s Čínou a nahradil předchozí čínsko-americkou smlouvu o vzájemné obraně uzavřenou s Tchaj-wanem.

Zákon o vztazích s Tchaj-wanem stanoví závazky USA týkající se bezpečnosti ostrova.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Chorvatský prezident obvinil EU že staví Ukrajinu proti Rusku

Milanović obvinil EU že staví Ukrajinu proti Rusku

Policie vyšetřuje zničení zprávy o explozích ve Vrběticích

Policie vyšetřuje zničení zprávy o explozích ve Vrběticích