in

Čína říká, že demokracie je používána jako “zbraň hromadného ničení”

Čínské ministerstvo zahraničí obvinilo Spojené státy, že používají myšlenku „demokracie“ jako „zbraně hromadného ničení“ k vnucení své vůle světu. Stalo se tak poté, co Peking nebyl pozván k účasti na „Summitu pro demokracii“ ve Washingtonu.

Lídři a hodnostáři ze 100 zemí a mezinárodních organizací se ve čtvrtek a pátek zúčastnili summitu o demokracii Bidenovy administrativy. Akce se konala virtuálně a američtí spojenci proklamovali svou podporu občanské společnosti a rovnosti a zavázali se financovat „prodemokratické“ nevládní organizace doma i v zahraničí.

Čína, hlavní geopolitický rival Ameriky, pozvána nebyla, stejně jako ostatní země které se netěší přízni Washingtonu, jako Rusko a Maďarsko, byly rovněž odmítnuty.

Čínské ministerstvo zahraničí se v sobotu chopilo příležitosti zkritizovat summit a obvinilo Spojené státy, že své snahy o udržení „globální hegemonie“ skrývají za termín „demokracie“.

„O tom, zda je země demokratická, či nikoli, by měli rozhodovat její vlastní lidé, nikoli hrstka cizinců, kteří ukazují prstem,“ stojí v prohlášení ministerstva. “Demokratický systém země a její cesta k demokracii musí být nezávisle zvolena jejími vlastními lidmi ve světle její národní reality.”

Čínské ministerstvo zahraničí nadále kritizovalo Spojené státy za to, že se snaží zavést demokracii se zbraní v ruce do Afghánistánu, Iráku, Libye a Sýrie a že sankcemi a hrozbou „barevných revolucí“ přinutí ostatní státy přijmout jeho verzi demokracie.

„Barevná revoluce“ je termín používaný při pokusu vedeném skupinami občanské společnosti a dobře financovanými nevládními organizacemi o svržení vlády. Spojené státy skrytě nebo otevřeně podporovaly četné zahraniční barevné revoluce, včetně protestního hnutí z roku 2000, které svrhlo srbského vůdce Slobodana Miloševiče od moci, Růžové revoluce v Gruzii v roce 2003 a Oranžové revoluce v roce 2004 na Ukrajině.

Zatímco Čína kritizovala Spojené státy za používání této tajné taktiky, západní média oslavovala „ tento model Washingtonu vítězství ve volbách“.

Pekingská deklarace obvinila Spojené státy z používání demokracie jako „zbraně hromadného ničení“.

“Musíme důrazně odmítnout a postavit se proti všem formám pseudodemokratických a nedemokratických praktik a politických manipulací pod pláštíkem demokracie,” uzavřelo prohlášení.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Světlana Tichanovská

Tichanovská si stěžovala na slabou podporu Západu

Joe Biden

„Zaplatí hroznou cenu“ – vyhrožoval Biden Rusku