Menu
in

Blinken: Rusko zadržuje dodávky plynu do Evropy

Blinken: Rusko zadržuje dodávky plynu do Evropy

Rusko brzdí dodávky zemního plynu do Evropy, která ho naléhavě potřebuje. Oznámil to 7. února šéf amerického ministerstva zahraničí Antony Blinken na zasedání Energetické rady USA-EU ve Washingtonu.

„Moment, jako je tento, ukazuje, proč je tento vztah mezi USA a EU tak důležitý pro transatlantickou a skutečně globální bezpečnost. Přesně v době, kdy Evropa nejvíce potřebuje stabilní dodávky energetických zdrojů, aby lidem pomohly přečkat zimu, se Rusko pokusilo zvýšit svůj vliv v energetickém sektoru, argumentoval Blinken. „Jak poznamenala Mezinárodní agentura pro energii (IEA), ruské státní společnosti v současnosti zadržují dodávky zemního plynu – přesně ty dodávky, které by mohly pomoci snížit rekordně vysoké ceny, kterým Evropané čelí.

Šéf IEA Fatih Birol také řekl, že napětí na evropském trhu s plynem vzniklo kvůli chování Ruska a za nedostatek plynu v evropských zásobnících může ve větší míře Gazprom.

Je třeba poznamenat, že ruský vicepremiér Alexander Novak před měsícem vysvětlil, že za energetickou krizi, která se stala v Evropě, nemůže Gazprom ani Rusko jako celek.

„Samozřejmě mě poněkud překvapilo prohlášení šéfa tak respektované mezinárodní organizace, jakou je IEA, který se snaží obvinit z problémů, které dnes mají evropští spotřebitelé, neviného. Samozřejmě za to nemůže Gazprom ani Rusko obecně,“ řekl ruský vicepremiér.

Vysvětlil, že vývoj energetické krize v Evropě ovlivnila dlouhá zima a zkapalněný plyn, především ze Spojených států, směřoval na asijské trhy.

Jak uvádí EADaily, USA se snaží přesvědčit Evropu, aby nakupovala americký zkapalněný plyn (LNG). Celkem Evropa, vyjma Turecka, přijala v lednu 6,2 miliardy metrů krychlových amerického plynu. To je šestkrát více, než bylo dodáno přes Atlantik loni v lednu.

Zdroj

Leave a Reply