Menu
in

NATO zvýší dodávky zbraní Ukrajině

NATO zvýší dodávky protiletadlových a protitankových systémů na Ukrajinu

NATO zintenzivňuje dodávky protitankových a protiletadlových systémů a také munice na Ukrajinu, uvedl v neděli generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

“Pokračujeme ve zvyšování naší podpory tím, že dodáváme Ukrajině více protitankových, protiletadlových systémů a munice, aby se země mohla účinně chránit,” řekl Stoltenberg v rozhovoru pro CNN.

Rusko zahájilo ve čtvrtek 24. února brzy ráno vojenskou operaci s cílem demilitarizovat Ukrajinu. Prezident Vladimir Putin v televizním projevu k Rusům řekl, že okolnosti „vyžadují od nás rozhodné a okamžité jednání, lidové republiky Donbasu požádaly o pomoc“.

Podle ruského vůdce bude mít veškerou odpovědnost za krveprolití na svědomí vládnoucí režim na Ukrajině. Vyzval ukrajinskou armádu, aby se neřídila trestními rozkazy ukrajinských úřadů, složila zbraně a odešla domů.

Později ruské ministerstvo obrany zdůraznilo, že ruské ozbrojené síly nezahájily žádné údery na města Ukrajiny: vojenská infrastruktura byla vyřazena z provozu vysoce přesnými prostředky. Civilní obyvatelstvo podle ministerstva není v ohrožení.

Zdroj

Leave a Reply