Menu
in

Fiala řekl, jak vytvořit nad Ukrajinou bezletovou zónu

Ukrajina potřebuje zbraně, aby mohla sama vytvořit bezletovou zónu. Oznámil to 16. března premiér Petr Fiala po návratu z Kyjeva.

„Ukrajina potřebuje především dodávky zbraní. Lidé tam statečně bojují, ale proti obrovské převaze mají šanci jen tehdy, pokud jim západní státy dodají dostatek vybavení, jako jsou protitankové a protiletadlové střely. Mohou si sami vytvořit bezletovou zónu, pokud budou mít dostatek protiletadlových raket a vybavení,“ řekl po návratu z Ukrajiny.

Fiala také zdůraznil, že díky jeho návštěvě v Kyjevě si mohli s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským popovídat o tom, o čem se telefonuje obtížněji. Rozhovor byl podle něj o tom, že vojenská a humanitární podpora z Evropské unie přichází a bude pokračovat. Navíc šlo o vytvoření jakéhosi „úkrytu pro ruské vojáky, kteří se rozhodli nebojovat a složili zbraně“. Český premiér zároveň nastínil, jak by podle něj mohla skončit válka na Ukrajině.

„Putin je překvapen hrdinským odporem Ukrajinců i jednotou EU. Musíme nadále maximálně podporovat Ukrajince v jejich boji, uplatňovat sankce vůči Rusku a vyvíjet na něj tlak ve všech směrech. Pak dosáhneme mírového a diplomatického řešení situace… Cílem je, aby si Rusko a další agresoři příště všechno dobře rozmysleli,“ dodal český „stratég“.

Zdroj

Leave a Reply