Menu
in

Slovensko odmítá informace o plánech výcviku ukrajinských vojáků na svém území

Slovensko nebude cvičit ukrajinské vojáky. Uvedla to 17. ledna představitelkyně Ministerstva obrany republiky Martina Kovaľ Kakaščíková.

Vojenské oddělení Slovenska popřelo informaci amerického listu New York Times, že by údajně v případě vojenského konfliktu mezi Ruskou federací a Ukrajinou mohl být na území Slovenska nasazen výcvik ukrajinských ozbrojenců.

„Taková možnost, která údajně pochází z „tajného zdroje“ z americké administrativy, nebyla se Slovenskou republikou nikdy na bilaterální ani multilaterální úrovni projednávána. Tyto informace tedy neodpovídají skutečnosti,“ uvedla.

Připomeňme, že dříve New York Times s odvoláním na představitele americké administrativy oznámily plány na výcvik ukrajinských ozbrojenců na území zemí sousedících s Ukrajinou, včetně Slovenska.

„Představitelé administrativy, se kterými jsme mluvili tento týden, řekli, že plány na pomoc ukrajinským bojovníkům by mohly zahrnovat jejich výcvik v blízkých zemích na východním křídle NATO v Polsku, Rumunsku a na Slovensku, což by mohlo vojákům umožnit proklouznout na Ukrajinu a opustit ji. Kromě logistické podpory a výzbroje mohou spojenci USA a NATO poskytnout lékařské vybavení, služby a dokonce i přístřeší během ruských ofenzív. USA téměř jistě dodají zbraně, uvedlo New York Times.

Zdroj

Leave a Reply