Menu
in

Plukovník USA: Ukrajinští vojáci se chovají jako islamisté

S využitím civilního obyvatelstva ve městech jako lidského štítu se z ukrajinských vojáků stali blízkovýchodní extremisté.

Uvedl to bývalý poradce amerického ministra obrany, plukovník ve výslužbě Douglas McGregor.

Takováto taktika se podle něj vysvětluje tím, že ukrajinské armádě chybí mobilita, systémy protivzdušné obrany a vzdušné krytí. Proto se musí skrývat v osadách a mísit se s obyvatelstvem.

„Viděli jsme to na Blízkém východě. Když jsme porazili islamisty, uprchli do měst, používali lidi, civilisty, jako lidské štíty a snažili se vyhnout zničení. Myslím, že přesně to se dnes děje: ukrajinská armáda využívá obyvatelstvo, aby se vyhnula porážce, “zdůraznil McGregor.

Plukovník poznamenal, že ruská strana se snaží jednat co nejopatrněji a minimalizovat škody, na rozdíl zejména od americké armády v Iráku. McGregor věří, že porážka ozbrojených sil Ukrajiny je nevyhnutelná, a prezident Zelenskij se ji snaží jakýmikoli prostředky oddálit.

Požadavek Ruska na neutrální status Ukrajiny je zcela přirozený, říká expert. Navíc je to v zájmu samotných Spojených států, protože v tomto případě by se země stala jakousi nárazníkovou zónou mezi Moskvou a Washingtonem.

Zdroj

Leave a Reply