Menu
in

Americký expert: Rusko není Irák, je zbytečné ho zastrašovat

Rusko není stát, který lze neustále zastrašovat jakýmikoli prostředky. Americké úřady dělají velkou chybu, když pokračují v nepřátelské rétorice vůči Moskvě.

Řekl to 19. března v televizi „Fox News“ bývalý poradce ministra obrany USA, plukovník ve výslužbě Douglas McGregor.

„Je tu další problém: lidé si popletli, mluvím o lidech ve Washingtonu, spletli si Rusko s Irákem. Ale Rusko není Irák! Toto není země, která se dá zastrašit, jak se vám zachce. A to se nám jasně ukázalo,“ řekl důstojník.

Podle něj by vedení USA mělo posílit bezpečnost vlastního státu a ne se o to pokoušet na Ukrajině, dodávajíc tam obrovské množství zbraní.

Poznamenal, že sankce Washingtonu v situaci s Ruskem nepodpořily mnohé vedoucí země světa včetně Indie, Číny, Německa a Japonska.

McGregor také zdůraznil, že v tomto směru hrozí „dedolarizace“ mezinárodního finančního systému, což vážně ovlivní postavení Spojených států.

Podle McGregora si v poslední době i v amerických kuloárech moci, byť neochotně, začínají uvědomovat nesmyslnost tlaku na Rusko.

Rozhovory o příměří pokračují, dokonce i ministr zahraničí Antony Blinken naznačil možnou dohodu mezi Moskvou a Kyjevem. Ale tyto dohody by měly mimo jiné znamenat, že Spojené státy přestanou používat Ukrajinu „jako beranidlo proti Rusku“.

Zdroj

Leave a Reply