Menu
in

Putin pověřil vládu, aby vypracovala seznam zemí, kde bude ruské zboží zakázáno

Prezident Vladimir Putin podepsal dekret „O použití zvláštních ekonomických opatření v oblasti zahraniční ekonomické činnosti za účelem zajištění bezpečnosti Ruské federace“. Vládě v něm uložil, aby vypracovala seznam cizích zemí, kam bude omezen dovoz ruských výrobků a surovin.

Dokument říká, že v roce 2022 je nutné zajistit zákaz vývozu a dovozu výrobků a surovin do Ruska podle seznamů určených vládou. Je upřesněno, že zákaz se nedotkne zboží přepravovaného občany pro osobní potřebu.

Dekret byl podepsán nad rámec opatření stanovených dekrety z 28. února „O použití zvláštních hospodářských opatření v souvislosti s nepřátelskými akcemi Spojených států a cizích států a mezinárodních organizací, které se k nim připojily“ a ze dne 1.března „O dodatečných dočasných ekonomických opatřeních k zajištění finanční stability Ruské federace“.

Vztahy mezi Ruskem a Západem se prudce zhoršily na pozadí ruské vojenské operace na Ukrajině, která začala 24. února. USA, EU a další země zavedly proti Moskvě tvrdé ekonomické sankce. 8. března, vyšlo najevo, že Washington odmítl veškeré dodávky energie z Ruska. Londýn se rozhodl stejně.

Zdroj

Leave a Reply