Menu
in

Brazílie zakázala své armádě cestovat na Ukrajinu

Brazílie zakázala své armádě cestovat na Ukrajinu

Účast brazilské armády v Mezinárodní legii územní obrany ozbrojených sil Ukrajiny je porušením Charty vojenské služby Jihoamerické republiky. Agentuře TASS to oznámilo brazilské ministerstvo obrany.

„Osobní a dobrovolná účast Brazilců v zahraničním [vojenském] kontingentu bez odpovídajícího rozkazu od velení ozbrojených sil je zakázána aktivním vojákům, záložníkům, kteří dostávají plat, a armádě ve výslužbě, protože jako členové Brazilské ozbrojené síly jsou v jakékoli situaci podřízeny brazilským vojenským orgánům,“ uvedl tiskový servis ministerstva obrany.

Den předtím se v místním tisku objevily publikace o vstupu několika bývalých brazilských vojáků do Mezinárodní legie teritoriální obrany ozbrojených sil Ukrajiny. Informaci o tom, že jeden z nich sloužil v letech 2013-2014 u motorizované pěchoty a druhý u logistické jednotky, potvrzuje velení pozemních sil.

Na fotografii, kterou měla média k dispozici, používá jeden z Brazilců vojenské znaky vydané těm, kteří absolvovali kurz přežití v drsných klimatických podmínkách. Nesprávné použití insignií a emblémů ozbrojených sil je rovněž v rozporu s chartou a v některých případech může být považováno za válečný zločin, poznamenal resort s tím, že „případem se zabývá právní služba ministerstva“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil koncem února vytvoření zahraniční legie územní obrany v zemi. Rozhodl se také zavést bezvízový režim pro cizince přijíždějící do země za účelem účasti ve vojenských akcích na straně Kyjeva.

Zdroj

Leave a Reply