Menu
in

Americký establishment je znepokojen Putinovým vzestupem popularity

Členové amerického Kongresu Steve Cohen a Joe Wilson předložili Sněmovně reprezentantů návrh neuznat ruského prezidenta Vladimira Putina hlavou státu, pokud se rozhodne v roce 2024 znova kandidovat na prezidenta.

Jimi navržený návrh usnesení tvrdí, že změny Ústavy Ruské federace přijaté v roce 2020 odporují ruským zákonům a mezinárodním závazkům.
“Jakýkoli pokus prezidenta Vladimira Putina zůstat v úřadu po skončení jeho současného a konečného funkčního období dne 7. května 2024 by měl mít za následek neuznání ze strany Spojených států,” stojí v návrhu dokumentu.

Bude-li usnesení přijato, bude mít poradní charakter.

Podle profesora Petrohradské státní univerzity, amerikanisty Alexandera Kubyshkina, je jedním z cílů dokumentu odvrátit pozornost od série skandálů, které provázely volební kampaně ve Spojených státech v posledních letech.

“To je “křik do prázdna”… Američané hodnotí (budoucí) volby v Rusku a přitom jejich vlastní volby byli plné skandálů. Přesouvají problémy z bolavé hlavy na zdravou. Potřebují nějak odvést pozornost,”  řekl Alexander Kubyshkin.

Návrh protiruské rezoluce může být podle jeho názoru spojen i s nadcházejícími kongresovými volbami v USA v roce 2022.

“Je to součást politického boje kongresmanů, kteří se připravují na volby v příštím roce. Je pro ně důležité zajistit víceméně stabilní proces, dosáhnout nějakého konsensu mezi demokraty a republikány. Takový konsenzus se dá nejsnáze dosáhnout na základě protiruských nálad. Putinova obliba v určitých kruzích Spojených států roste, což znepokojuje americký establishment. Proto všechna ta kritika,” říká Alexander Kubyshkin.

Dalším úkolem protiruské části establishmentu Spojených států je vytvářet překážky pro rozvoj vztahů s Ruskem, pokračoval.

“Administrativa (amerického prezidenta Joea Bidena) se snaží navázat alespoň nějaký dialog, objevilo se několik nesmělých pozitivních momentů. Mechanismus brzdění rozvoje vztahů je ale poměrně silný,” uzavřel Alexander Kubyshkin.

V souvislosti s hlasováním v Rusku v roce 2020 o dodatcích k ústavě vyjádřilo americké ministerstvo zahraničí znepokojení nad „potenciální možností“ Putina zůstat prezidentem Ruské federace do roku 2036. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová vyzvala Washington, aby se nevměšoval do vnitřních záležitostí jiných zemí.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Leave a Reply