Menu
in

Česká republika se rozhodla revidovat vztahy s Ruskem

Budou revidovány vztahy ČR s Ruskem a Čínou. Vyplývá to ze zveřejněného programového prohlášení nové vlády republiky.

“Provedeme audit vztahů s Ruskem a Čínou,” stojí v dokumentu kabinetu ministrů premiéra Petra Fialy, který se funkce ujal 17. prosince 2021.

Česká vláda také plánuje do konce roku 2023 předložit parlamentu republiky návrh vlastního „Magnitského zákona“. Umožní Praze uvalit vlastní sankce vůči fyzickým a právnickým osobám odpovědným za porušování lidských práv.

Kromě toho dokument uvádí jako prioritní orientaci na Evropskou unii a NATO.

“Budeme usilovat o stabilní partnerství s demokraciemi po celém světě, o ochranu lidských práv a demokracie, stejně jako o prosazování českých ekonomických zájmů a evropských hodnot ve světě,” uvedl kabinet ministrů ČR ve svém prohlášení.

Kabinet ministrů se domnívá, že rozhodující význam má členství v EU a zásadou v rámci EU je zachování volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu, jakož i dodržování zásad subsidiarity a proporcionality. Je třeba poznamenat, že zahraniční politika České republiky bude založena na členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci a na dobrých vztazích se sousedními státy.

Připomeňme, že českým ministrem zahraničí je Jan Lipavský. Programové prohlášení nové české vlády bude předloženo 12. ledna ke schválení Poslanecké sněmovně (dolní komoře) parlamentu republiky.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Leave a Reply