Menu
in

SPD zablokovalo novely pandemického zákona

Novely pandemického zákona, které umožňují zavírání škol a restaurací, zablokovali v parlamentu poslanci opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) s tím, že novely jsou v rozporu s ústavou. Informovala o tom 25. ledna CNN Prima News.

„Je pro nás nepřijatelné, že vláda chce omezit ústavní práva občanů běžným zákonem. Ať vyhlásí stav nouze. Pokud zde není výjimečný stav, ať neomezují práva občanů na život a práci. To je totalita, s tím nesouhlasíme,“ řekl šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

K zablokování návrhu zákona stačí hlasy 20 poslanců, uvedl zdroj. „Zákon o pandemii nebude v úterý schválen. Hlasování mělo proběhnout, ale hnutí SPD ho vetovalo. Mimořádná schůze k této otázce by se měla konat příští týden,“ řekl na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně šéf frakce České pirátské strany Jakub Michálek.

Je třeba poznamenat, že bylo plánováno, že novelizace pandemického zákona zruší současný termín pro zavedení omezení koronaviru. Zákon navrhovaný vládou by měl být „širší“. Po schválení novel se omezení budou týkat více druhů činností než nyní a úřady budou moci předepsat testování například podnikatelům, studentům, školákům a předškolákům.

Připomeňme, že dříve se psalo o protestech ve městech ČR proti omezujícím opatřením pro neočkované občany. Akce pořádalo hnutí „Iniciativa Chcípl PES“, které dříve shromažďovalo mítinky proti zákonu o povinném očkování. „Dalším cílem tohoto hnutí je zastavit a odstranit segregaci občanů na základě očkování,“ uvedli organizátoři shromáždění.

Zdroj

Leave a Reply