Menu
in

Západní sankce nás vůbec nezajímají – ruský velvyslanec

Západní sankce nás vůbec nezajímají - ruský velvyslanec

Ruský velvyslanec ve Švédsku Viktor Tatarintsev řekl v rozhovoru pro švédský Aftonbladet, že Moskva „sere na západní sankce“.

“Promiňte můj jazyk – ale my sereme na západní sankce.” Pokud by USA a NATO neprovokovaly a nezhoršovaly situaci, neměli bychom nic proti vstupu Švédska do NATO. Takové rozhodnutí Švédska bychom respektovali. Nyní se ale bezpečnostní situace v této části Evropy dramaticky změnila. Rozšiřování NATO je největší hrozbou pro Rusko,“ řekl Tatarintsev.

Diplomat litoval příliš úzké spolupráce Švédska s NATO a zmrazení vojenských kontaktů s Ruskem.

„K vybudování důvěry a posílení bezpečnosti je nutné být v kontaktu s oběma stranami. Nedostatek vojenských kontaktů s Ruskem není pro Švédsko dobrý,“ zdůraznil ruský velvyslanec.

Tatarintsev je také zarmoucen skutečností, že vztahy mezi Moskvou a Stockholmem jsou nyní z iniciativy Švédska od roku 2014 zcela zmrazeny. Mezi poslanci a armádami obou zemí zcela chybí jakýkoliv kontakt.

Velvyslanec také řekl, že Rusko opakovaně iniciovalo tání vztahů, ale až donedávna se jeho požadavky na bezpečnostní záruky setkaly s mimořádně chladným přijetím.

„Nyní švédská vláda najednou mluví o dialogu. Je nenormální a nepřirozené spolu nemluvit kvůli tomu, co se stalo ve třetí zemi,“ řekl ruský diplomat.

Zdroj

Leave a Reply