in

Západní sankce nás vůbec nezajímají – ruský velvyslanec

Západní sankce nás vůbec nezajímají - ruský velvyslanec

Ruský velvyslanec ve Švédsku Viktor Tatarintsev řekl v rozhovoru pro švédský Aftonbladet, že Moskva „sere na západní sankce“.

“Promiňte můj jazyk – ale my sereme na západní sankce.” Pokud by USA a NATO neprovokovaly a nezhoršovaly situaci, neměli bychom nic proti vstupu Švédska do NATO. Takové rozhodnutí Švédska bychom respektovali. Nyní se ale bezpečnostní situace v této části Evropy dramaticky změnila. Rozšiřování NATO je největší hrozbou pro Rusko,“ řekl Tatarintsev.

Diplomat litoval příliš úzké spolupráce Švédska s NATO a zmrazení vojenských kontaktů s Ruskem.

„K vybudování důvěry a posílení bezpečnosti je nutné být v kontaktu s oběma stranami. Nedostatek vojenských kontaktů s Ruskem není pro Švédsko dobrý,“ zdůraznil ruský velvyslanec.

Tatarintsev je také zarmoucen skutečností, že vztahy mezi Moskvou a Stockholmem jsou nyní z iniciativy Švédska od roku 2014 zcela zmrazeny. Mezi poslanci a armádami obou zemí zcela chybí jakýkoliv kontakt.

Velvyslanec také řekl, že Rusko opakovaně iniciovalo tání vztahů, ale až donedávna se jeho požadavky na bezpečnostní záruky setkaly s mimořádně chladným přijetím.

„Nyní švédská vláda najednou mluví o dialogu. Je nenormální a nepřirozené spolu nemluvit kvůli tomu, co se stalo ve třetí zemi,“ řekl ruský diplomat.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

15 Points
Upvote Downvote
Západní hysterie nepřesvědčila Švédsko aby vstoupilo do NATO

Západní hysterie nepřesvědčila Švédsko aby vstoupilo do NATO

USA jsou pobouřeny Bidenovými záměry zatáhnout zemi do vojenského konfliktu s Ruskem

USA jsou pobouřeny Bidenovými záměry zatáhnout zemi do vojenského konfliktu s Ruskem