Menu
in

Rusko posílá do Běloruska systémy protivzdušné obrany S-400

Rusko přesouvá dvě divize svých systémů protivzdušné obrany S-400 Triumf, určených k sestřelování nepřátelských stíhaček, do sousedního Běloruska, aby se zúčastnily vojenských cvičení, potvrdilo v pátek ministerstvo obrany.

V prohlášení představitelé napsali: “dvě divize raketového komplexu země-vzduch S-400 Triumf dokončily svůj pochod k nakládací stanici v Chabarovském kraji,” na ruském Dálném východě. Rakety budou nyní přepravovány po železnici do Běloruska.

Podle zprávy, jakmile rakety dosáhnou místa vojenského cvičení, ruské síly opevní pozice v rámci obranného výcviku.

Vývoj systému S-400 začal na konci 80. let a rakety vstoupily do služby v roce 2007. Rusko je také prodalo zemím včetně Číny a Turecka a v listopadu úředníci oznámili, že rakety jsou dodávány do Indie. Mezinárodní analytici popsali S-400 jako „pravděpodobně nejlepší strategický raketový systém země-vzduch, který je dnes v provozu“, a proti prodeji tohoto systému agresivně vystupovaly Spojené státy.

Moskva již dříve oznámila, že její vojáci provedou v únoru společná cvičení s běloruskými jednotkami v rámci inspekce schopnosti obou zemí koordinovat společně vojenské akce. Od 10. do 20. února uspořádají cvičení Union Resolve a předtím si obě armády „nacvičí rozmístění jednotek a vytvoření úkolových uskupení v krátkém časovém období v nebezpečných směrech,“ řekl Oleg Voinov, vysoký běloruský vojenský úředník. Voinov také uvedl, že jedním z cílů cvičení je procvičit „posilování státní hranice“.

Tento týden americké ministerstvo zahraničí varovalo, že nadcházející cvičení mohou být známkou toho, že Rusko plánuje invazi na Ukrajinu, přičemž jeden úředník řekl: „Jsme velmi ostražití ohledně všeho, co Rusko dělá. Skutečnost, že vidíme tento pohyb sil v Bělorusku, jasně soustředí na Rusy další pozornost, pokud by se rozhodli podniknout další vojenskou akci proti Ukrajině.” Kreml popřel, že by měl jakýkoli úmysl zaútočit na svého souseda.

Zdroj

Leave a Reply