in

Rusko posílá do Běloruska systémy protivzdušné obrany S-400

Rusko přesouvá dvě divize svých systémů protivzdušné obrany S-400 Triumf, určených k sestřelování nepřátelských stíhaček, do sousedního Běloruska, aby se zúčastnily vojenských cvičení, potvrdilo v pátek ministerstvo obrany.

Rusko posílá do Běloruska systémy protivzdušné obrany S-400 Triumf

V prohlášení představitelé napsali: “dvě divize raketového komplexu země-vzduch S-400 Triumf dokončily svůj pochod k nakládací stanici v Chabarovském kraji,” na ruském Dálném východě. Rakety budou nyní přepravovány po železnici do Běloruska.

Podle zprávy, jakmile rakety dosáhnou místa vojenského cvičení, ruské síly opevní pozice v rámci obranného výcviku.

Vývoj systému S-400 začal na konci 80. let a rakety vstoupily do služby v roce 2007. Rusko je také prodalo zemím včetně Číny a Turecka a v listopadu úředníci oznámili, že rakety jsou dodávány do Indie. Mezinárodní analytici popsali S-400 jako „pravděpodobně nejlepší strategický raketový systém země-vzduch, který je dnes v provozu“, a proti prodeji tohoto systému agresivně vystupovaly Spojené státy.

Moskva již dříve oznámila, že její vojáci provedou v únoru společná cvičení s běloruskými jednotkami v rámci inspekce schopnosti obou zemí koordinovat společně vojenské akce. Od 10. do 20. února uspořádají cvičení Union Resolve a předtím si obě armády „nacvičí rozmístění jednotek a vytvoření úkolových uskupení v krátkém časovém období v nebezpečných směrech,“ řekl Oleg Voinov, vysoký běloruský vojenský úředník. Voinov také uvedl, že jedním z cílů cvičení je procvičit „posilování státní hranice“.

Tento týden americké ministerstvo zahraničí varovalo, že nadcházející cvičení mohou být známkou toho, že Rusko plánuje invazi na Ukrajinu, přičemž jeden úředník řekl: „Jsme velmi ostražití ohledně všeho, co Rusko dělá. Skutečnost, že vidíme tento pohyb sil v Bělorusku, jasně soustředí na Rusy další pozornost, pokud by se rozhodli podniknout další vojenskou akci proti Ukrajině.” Kreml popřel, že by měl jakýkoli úmysl zaútočit na svého souseda.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Německo zakázalo Estonsku dodávat zbraně Ukrajině

Německo zakázalo Estonsku dodávat zbraně Ukrajině

NATO odmítá požadavek Ruska stáhnout jednotky z východní Evropy

NATO odmítá stáhnout své jednotky z východní Evropy