in

Jaký vztah má nová německá vláda k Rusku?

Foto: pixabay.com

Rok 2022 bude náročným rokem pro mezinárodní vztahy mezi Moskvou a Berlínem. Přes všechny problémy se však oběma zemím podaří vybudovat konstruktivní dialog. Uvedl to politolog Alexander Kamkin. O tom, že vláda nového kancléře Olafa Scholze má k Rusku pozitivní vztah, nepochybuje.

Expert zdůraznil, že v bilaterálních vztazích mezi Ruskem a Německem existují bolestivá místa. Upozornil na několik kontroverzních otázek, které vyvstávají v zahraniční politice států. Především mluvíme o vlivu německých nevládních organizací na ruskou opozici. Za neméně důležité považuje analytik rozdíly v názorech na osud Ukrajiny.

Kromě toho je energetická otázka velmi důležitá v mezinárodních záležitostech obou zemí, řekl Kamkin. Pravděpodobně jde o zdržení v certifikaci ruského plynovodu Nord Stream 2. Pro plnohodnotné spuštění musí plynárenská přepravní soustava získat licenci od německého regulátora.

Dialog mezi Moskvou a Berlínem je podle politologa ovlivněn i postojem k Rusku negativně naladěné šéfky německého ministerstva zahraničí Annaleny Berbockové. Expert se domnívá, že rétorika ministryně zahraničí je v rozporu s obecným postojem nové vlády.

Připomeňme, že dříve německá ministryně zahraničí vyloučila scénář návratu Ruska do G7.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Spojené království a Španělsko hlásí v roce 2021 zvýšenou migraci

Česká republika a Ukrajina

Česká republika a Ukrajina potvrdily společné protiruské pozice