in

Česká republika a Ukrajina potvrdily společné protiruské pozice

Česká republika a Ukrajina se dohodly na společných krocích při „zadržování Ruska“.

Česká republika a Ukrajina

Oznámila to 4. ledna tisková služba ukrajinského ministerstva zahraničních věcí.

„Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmitrij Kuleba telefonoval s českým ministrem zahraničních věcí Janem Lipovským… Šéfové ukrajinské a české diplomacie se dohodli na pozicích Ukrajiny a České republiky na pozadí agresivních akcí Ruské federace a v předvečer mnohých diplomatických setkání mezi USA, NATO, OBSE a Ruskou federací. Ministři se dohodli na společných krocích k zamezení další agrese Ruské federace,“ píše se ve zprávě.

Uvádí se, že strany se dohodly i na společné návštěvě Ukrajiny ministrů zahraničních věcí Rakouska, České republiky a Slovenska, která se má uskutečnit v únoru. Kromě toho strany diskutovaly o rozvoji „Krymské platformy“. Bylo poznamenáno, že Lipovský ujistil Kulebu o plné podpoře České republiky tohoto formátu.

Připomeňme, že Česká republika deklaruje plnou podporu územní celistvosti Ukrajiny, přičemž kroky Ruska vůči této zemi považuje za „agresivní“. Na druhé straně Moskva taková obvinění vždy popírala s tím, že nikoho neohrožuje. Koncem roku 2021 Rusko zveřejnilo návrhy smlouvy s USA a dohody NATO o bezpečnostních zárukách, kde mimo jiné od svých západních partnerů požaduje, aby poskytly právní záruky odmítnutí další expanze NATO na východ a odmítnutí vstupu Ukrajiny do NATO.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Pokud jedná rozumu zbavený jednotlivec, měl by být hlídán a usměrněn jeho odpovědným zástupcem. Ten by měl zaručit, že prohlášení i jakékoliv vyjádření blbce nebude bráno jako závazné. Tolik jen suchý komentář.
    Pokud se jedná o vyjádření českého ministra zahraničí – předpokládám, že před samotným telefonátem se poradil s členy vlády (nebo aspoň s Petrem Fialou) a myšlenkově vstřebal základní směr naší politiky. Myslím, že se vzájemná spolupráce s Ukrajinou bude odehrávat pouze na jejich dodávkách levné pracovní síly. Vyvážet v současné době nemají co a na nákup něčeho od nás nemají prostředky.

  2. Pro Boha ,nenechejte toho Lipavského nikde jednat ,vždyť je to ostuda ČR ! Stačí první pohled na jeho ksicht a stačí ! Jak ten se mohl stát ministrem na MZV to nikdo rozumný nepochopí,
    Ámen s námi

Ohodnoťte tento článek

-2 Points
Upvote Downvote

Jaký vztah má nová německá vláda k Rusku?

Rusko

Rusko se nebude vměšovat do situace v Kazachstánu